През последните пет месеца тенденцията у нас е към успокояване на инфлацията, но още е рано да се каже по какъв начин повишаването на енергийните цени ще се отрази върху общото ниво на инфлацията.

Това заяви в Девня министър-председателят Сергей Станишев. Той допълни, че очаква за 2008 г. тя да бъде под 10 процента.
(Припомняме, според последните данни на НСИ за момента инфлацията у нас е 15%)

Премиерът коментира, че бюджетният излишък, който винаги е бил критикуван, е директна антиинфлационна мярка.

Той допълни, че помощите, които получават най-засегнатите от инфлационните процеси - около 350 хиляди души в България, ще бъдат съпоставими със европейските ниво.

Във връзка с предстоящия доклад на Европейската комисия и спирането на средства по програмата САПАРД Станишев увери, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за отстраняване на конкретни нередности, ако има такива.
Той допълни, че ще бъде понесена персонална отговорност.

Според него в България риск от евроскептицизъм има ако гражданите почувстват, че са третирани по неравностоен начин от европейските институции, че има диференциран подход към България и други страни със сходни проблеми на нашите.

Той изтъкна, че България не прави изключение от страните, в които са формирани свръхочаквания по отношение на членството в ЕС.

„Ние преживяхме трудна първа година като страна членка и това е процес на нагаждане и на нашата икономика, институции и на всички хора.
Това понякога е болезнено, в това число и по отношение на управлението на европейските фондове и на българските бюджетни средства." - коментира премиерът.

„Аз съм изключително доволен от новия Закон за обществените поръчки, тъй като това е голяма стъпка напред в гарантиране на публичност в управлението на обществените ресурси." - каза още Сергей Станишев.

Днес той направи първата копка на новата «суха» линия за производство на цимент и клинкер в завода „Девня цимент".

Той увери, че правителството се стреми да осигури по-добра среда за развитието на бизнеса и инвеститорите, като очаква от тях „да бъдат социално отговорни, да повишават заплатите, да осигуряват служителите си и да подобряват производствените условия и околната среда".