Под въпрос е провеждането на референдум за отделянето на Белащица от община "Родопи". Причините са няколко, като една от тях е предстоящо заседание на ВАС, на което може да бъде решено той да бъде отменен. Това заяви кметът на общината Павел Михайлов, цитиран от БНР.

Той подчерта, че провеждането на референдума ще струва близо 30 хиляди лева, което определи като "неоправдан разход".

Наред с това Михайлов посочи, че в електронната подписка има невалидни подписи, а и много хора са били подведени, тъй като са мислели, че се подписват срещу кариерите.

Костадин Димитров подкрепи присъединяването на Белащица към Пловдив

Костадин Димитров подкрепи присъединяването на Белащица към Пловдив

Той се надява на положителен резултат от предстоящия референдум

Има и разминаване между събраната хартиена подписка и тази, която е представена в Главна дирекция ГРАО. При нас пристигна друг протокол с подписи над необходимия минимум. Няма как една и съща подписка да има два резултата.

От друга страна хората в Белащица са негативно настроени за присъединяване към община Пловдив. Според тях, ако това се случи, ще бъдат увеличени и данъците им.

Кметът на "Родопи" припомни референдума за отделяне на село Ягодово, като изтъкна, че хората тогава не са излезли да гласуват и не е имало кворум.

"Сигурен съм, че хората не искат да се отделят, така че, такъв процес не би трябвало да продължи", каза още Михайлов.

Кметът подчерта, че в случай на отделяне на Белащица от община "Родопи", не е ясно какво ще се случи с инвестиционните проекти на институцията. Институцията пък е готова за референдума в случай, че той се състои.

Припомняме, че заповедта за провеждане на референдум в Белащица беше подписана в края на месец октомври от областния управител на Пловдив Илия Зюмбюлев. Тогава бе решено той да се проведе на 17-ти декември.

Белащица решава с референдум иска ли да е част от община Пловдив

Белащица решава с референдум иска ли да е част от община Пловдив

Допитването е насрочено за 17 декември