Формирането на следващия пакет военна помощ на Украйна е на финален етап, като може да бъде депозиран още днес в Министерския съвет. Новината съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на форума на тема "75 години от създаването на НАТО", организирана от Атлантическия клуб в София.

По думите на министъра България подкрепя целия пакет от мерки за подпомагане на Украйна, за да е в състояние да се защитава от руската агресия, за да постигне пълна оперативна съвместимост на въоръжените сили и да се приближи към членството в Алианса.

Запрянов коментира още, че на срещата на НАТО във Вашингтон страната ни е подкрепила решенията по отношение на засилването на възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса. Атанас Запрянов посочи още, че изпълнимостта на отбранителните планове на Алианса се очаква да са по-взискателни и ще изискват увеличаване на бюджета за отбрана до 2,5%.

"НAТО е единно, има способности и военно превъзходство към всеки потенциален противник", изтъкна Запрянов.

Във връзка с новата военна помощ за Украйна Запрянов коментира пред журналисти, че не става въпрос за финансов кеш и никакви финансови средства. Това, което ще изпратим на Украйна е определени видове стрелкови и артилерийски боеприпаси. Пакетът военна помощ ще е свързан с едно споразумение със съюзна държава за компенсации, а средствата, които получим, ще бъдат използвани за модернизация на българската армия.

"Украйна се обръща към страните-членки, дава списък на оборудване, което е необходимо, а пакетът военна помощ е проверен от украинците, минал е проверка и те са се съгласили. Не можем да изпратим пакет преди украинската страна да е проверила по списък дали това е необходимо или не е необходимо. Новият пакет военна помощ е одобрен от украинците и на база на протоколите, че военният пакет ще пристигне в Украйна, България ще получи финансова помощ", коментира Атанас Запрянов.

Запрянов уточни, че следващият етап на военната помощ, е тя да тръгне към Украйна. Транспортните операции за превоз на боеприпаси и военна помощ, е сложна логистична операция. Това не е превоз на тир със зеленчуци или обща продукция, която отива за обслужване на гражданите, а става въпрос за обслужване на гражданите, подчерта Запрянов.

На въпрос на News.bg какво не можем да дадем на Украйна и за какво България може да каже "не" на Украйна, Запрянов заяви, че не можем да снемем от дежурство С-300 и С-200. Противовъздушната ни система се базира на тези военни способности, посочи Запрянов. И увери - България ще продължи да защитава националната сигурност на страната.

Той даде пример, че други държави са дали готовност да изпратят на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

България обеща още политическа и практическа помощ за Украйна

България обеща още политическа и практическа помощ за Украйна

За страната ни изпълнението на отбранителните планове на НАТО е основен приоритет