От обединението на жените-социалистки искат постоянно действаща подкомисия в парламента за равнопоставеността между половете. Това стана ясно от думите на председателя на Обединението Катя Николова на днешната конференция на организацията.

"Разчитаме на активната позиция на нашите представителки в парламента да работят за създаване на постоянно действаща подкомисия в НС за равнопоставеността между половете и за приемане на административни и наказателни разпоредби, които да гарантират изпълнението на Закона. Настояваме  парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да подкрепи насърчителни мерки за прилагане на равнопоставеността на пазара на труда", каза шефката на жените-социалистки.

Мотивът за парламентарна комисия Николова видя в разрастването на домашното насилие,  липсата на равно заплащане и уважение към труда на жената. "Тежката мизерия увеличава търговията с жива плът. Необходими са промени, за да има равноправие за образование и кариерно развитие, за финансово осигуряване на майчинството, за безплатна здравна грижа за майката и детето", каза Николова.

Според нея присъствието на жени в листите на БСП се увеличава в сравнение с предходен период, но все още не е достигнал заложената в устава норма - 40%. В местните избори 2015 за кметове на общини са били издигнати 16,2% жени, а в областните центрове - 14%. В листите за общински съветници жените са 38%, а жените-водачи на листи са 25%. От избраните общински съветници от БСП в Местни избори 2015 – жените са 30%.

"Образование, здравеопазване, демографска криза и майчинство ще бъдат акцент в дейността ни", каза Николова. "Необходимо е да засилим нашата дейност по проблемите на насилието срещу жени в семейството и на улицата, за овладяване агресията сред децата и младежите", каза тя. По думите й в последните години се е загубило социалното чувство, готовността да бъдеш солидарен с тези, които страдат като теб.

Обединението издава свой Бюлетин, чрез който се популяризира дейността на клубовете, дава се гласност на решенията на европейските женски структури. Издаден е сборник "Равнопоставеност на половете в политиката. Българският опит".

За предстоящия конгрес на БСП Николова заяви, че очаква БСП да излъчи послание, че е силна и дава заявка да управлява страната с политики, които ще гарантират на българските граждани достоен живот, по-висок жизнен стандарт, социална защита. "Това ще е нашата мисия - да работим за спасяване на страната от пагубното дясно управление", завърши председателят на жените социалистки Катя Николова.