Европейската интеграция на нашите съседи няма алтернатива и ще продължим да ги подкрепяме в техните инициативи, ще продължим да насърчаваме всички техни усилия.
Това заяви зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов по време на Пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) в София.

Основната тема на форума е "20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа: Регионът - нови реалности и споделени перспективи". 

Порязов подчерта, че България винаги е предостaвяла подкрепа и насоки към онези страни, които се стремят към европейска интеграция. Преди година България поела за втори път председателството, с решимост да продължи взаимното сътрудничество в различни сектори и представяйки платформа за развитие на региона.

България съсредоточи усилия за повишаване видимостта на нашата организация и утвърждаването ѝ като водещ формат за сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, отбеляза зам. външният министър.

Направено било съвместно заявление по предизвикателствата, свързани с миграцията, с което били очертани съвместни действия за спешни ситуация.

С Пленарната сесия на ПА на ПСЮИЕ в София завършва българското председателство на организацията, в рамките на което са били организирани над 40 събития.

България винаги е играла основна роля в установяването и утвърждаването на ПСЮИЕ като уникална инициатива, базирана върху принципите на регионална отговорност и като ключ за сътрудничество в региона на Балканите. “Убеден съм, че София ще продължи да играе важна роля в налагането на парламентарното сътрудничество”, заключи Порязов.

Регионът все още се възстановява от икономическата криза, отбеляза вицепрезидентът на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Роберто Батели. Той допълни, че се сблъскваме и с най-сериозната мигрантска криза.

“В един период, в който трудностите не признават граници, съвместната дейност е изключително важна”, изтъкна Батели. По думите му, парламентаристите не само полагат усилия за утвърждаване на демокрацията на региона, а сами по себе си представляват символ на демокрацията.

“Като парламентаристи трябва да играем важна роля за утвърждаването на върховенството на закона и в борбата с корупцията”, посочи Батели.

Засегната бе и идеята за създаване на постоянно седалище на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ.

Бившят командващ Военноморските сили и народен представител в 43-то НС Пламен Манушев прочете приветствие от името на генералния секретар на Парламентарната асамблея на НАТО Дейвид Хобс.

Нито една нация не може да се надява да се справи с многото предизвикателства, пред които сме изправени, сама и в изолация”, изтъкна Манушев. “Искрено се надявам че асамблеята ще подкрепи създаването на постоянен секретариат със седалище в София”, посочи той, прочитайки приветствието.

Пленарната сесия бе открита от парламентарната шефка Цецка Цачева, която в момента е и президент на ПА на ПСЮИЕ. Цачева отбеляза, че за българския парламент била особена чест да председателства ПА на ПСЮИЕ именно по време на годишнината.