13 неправителствени организации, работещи в областта на културата, се обявиха за спиране на законопроекта за културното и историческото наследство.

Те започнаха и национална подписка за недопускане на проектозакона за обсъждане на проекта на второ четене в пленарната зала.

Законопроектът не отговаря на европейските стандарти и не съответства на българската конституция.

Това заявяват от Съюза на нумизматичните дружества, на антикварите и още от 11 неправителствени организации, свързани с унищожаване на културни ценности, както и за техния незаконен износ.

И още - в сегашния вид законопроектът създава условия за безпрепятственото развитие на т.нар. "иманярство" в страната.

Вместо това то е насочен срещу колекционерите с оглед на скрита национализация на притежаваните от тях културни ценности, отбелязват още интелектуалците.

Според тях Законът за културното наследство не трябва да се приема на второ четене, тъй като няма да породи очакваните правни последици за защита на културно-историческото ни наследство.

Проектът се нуждае от сериозна преработка, от широк публичен дебат и от ясен обществен консенсус, заявяват още интелектуалците и стартират национална подписка, породена от липсата на ясна политика на държавата за ефективно уреждане на въпроса в дългосрочен план.

Част от подписката гласи: „...в същината си законът е еклектичен, дефинитивно непоследователен, безсмислено рестриктивен, антипазарен.
Той е слабо съобразен с действителността и на практика ни отдалечава, а не ни приближава към добрите европейски и световни практики.
Не на последно място, законопроектът влиза в очевидни противоречия с редица нормативни уредби, посяга към права, които в една демократична държава са гарантирани и би следвало да са неприкосновени.

Сред участниците в пресконференцията бяха - Проф. д.и.н. Андрей Пантев, доц. д-р Евгени Сачев (катедра Културно-историческо наследство във Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии), проф. Валери Стефанов (проф. по история на литературата- СУ „Св. Климент Охридски"), Тодор Предов (д-р по право почетен член на Съюза на нумизматичните дружества), Лъчезар Младенов (зам. председател на Национално сдружение за защита на културното наследство на България „Бъднина").