Подписката за провеждане на референдум, организирана от инициативен комитет с председател Веселин Марешки е редовна.

Това е установила проверка на ГРАО, извършена по силата на закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

При проверката е установено, че от подадени общо 404 485 записи коректните са 310 078, а некоректните - 94 407, от които най-много са тези с грешни данни за ЕГН - 52 315, както и повторени записи в списъка - 23 494.

Съгласно закона предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

Протокол с резултатите от проверката на ГРАО е изпратен до парламента. Народното събрание в срок от три месеца след внасяне на предложението трябва да вземе решение.

Припомняме, през ноември миналата година бизнесменът Веселин Марешки стартира подписка за провеждането на референдум.

Той иска народът да се произнесе по следните въпроси:

  • „Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120";
  • "Подкрепяте ли да падне имунитетът";
  • "Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите";
  • "Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентeн и да се намалят цените в аптеките";
  • "Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите".

Почти паралелно с подписката "Марешки" се проведе и събиране на подписи с искане за референдум, организирано от "Шоуто на Слави", като част от въпросите на двете подписки са сходни. Слави Трифонов и компания внесоха в началото на февруари събраните подписи в парламента.