Общините ще бъдат подпомогнати при изготвянето на общи устройствени планове.

Законопроектите предвиждат отлагането до 1 януари 2025 г. на влизането в сила на разпоредби по обективни причини, които забавят общините при процедирането и одобряването на общи устройствени планове, като основните сред тях са това, че процедурите за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки, в повечето случаи се обжалват и това изисква допълнително време за влизане в сила на решението за избор на изпълнител или налага провеждането на нова процедура за избор на изпълнител.

Затруднено е набавянето на необходимите за изработването на общите устройствени планове изходни данни и информация, свързана с устройството на съответната територия. Част от изходните данни и информация са налични в общините, но значителна част от тях се осигуряват от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, централните и териториалните администрации и дружествата, които изработват специализирани карти, регистри и информационни системи.

Значителни по своята продължителност са и процедурите за обществено обсъждане, както и процедурите по съгласуването на проектите на общи устройствени планове със заинтересуваните централни и териториални администрации и специализираните контролни органи и експлоатационните дружества.

Най-често се забавя съгласуването с Министерството на културата по Закона за културното наследство, както и постановяване на решенията на компетентните органи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по екологичните оценки, които са част от ОУП, особено в случаите, когато бъдат обжалвани.

С изменение на ЗУТ, строежи без нужните строителни книжа, получават статут на търпимост

С изменение на ЗУТ, строежи без нужните строителни книжа, получават статут на търпимост

МС одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗУТ