Лидерът на ДСБ Иван Костов посъветва премиера Бойко Борисов да прочете Конституцията по повод превантивното подслушване на министри. Той коментира скандала със записите, оповестени от вестник „Галерия".

Не може министър-председателят да казва - хубаво е да се мразят, аз ги подслушвам и да подсказва на журналистите, че подслушва и тях, изтъкна тъмносиният лидер в ефира на БНР и обясни: защото министър-председателят изобщо не е сред тези институции, които могат да поискат подслушване.

СРС скандалът е в моя полза, доволен Борисов.
         Още...

От друга страна никоя институция в България не може да подслушва превантивно, добави съпредседателят на Синята Коалиция.

Костов упрекна и министрите за това, че едва ли не са се съгласили да бъдат подслушвани. Как така ще подслушват нормално български министри, това не е разрешено по конституция, посочи лидерът на ДСБ. Така се разрушава държавата, а не се изгражда. Така слушаше режимът на Тодор Живков, изтъкна още Иван Костов.

Стана още ясно, че Синята коалиция ще поиска директорът на Агенция Митници Ваньо Танов да бъде изслушан в парламента по въпроса кои са фирмите, срещу които е бил с „вързани ръце".

Припомняме, митническия шеф говори за това в разговор с финансовия министър Симеон Дянков, оповестен от журналистите. 

Лидерът на ДСБ беше категоричен, че изтичането на записите нанася щети на националната сигурност. По думите му в момента имаме „абсолютно информирани контрабандисти".

Да допуснем, че Ваньо Танов наистина е говорил за контрабанда на цигари, че зад думите му има реални процеси. Това нещо, когато се чува, няма по-добър начин да бъдат предупредени тези, срещу които се работи, коментира Костов.

От СДС също изключително остро реагираха на СРС скандалите. По думите на Димо Гяуров в България се подслушва десетки пъти повече, отколкото във Великобритания и тук едва 2-3% от СРС-тата се използват в досъдебните производства.

Гяуров подчерта, че се срамува от това управление, от министър-председателя и от министрите - че нямало нищо лошо да бъдат подслушвани, да не се обичат и да си правят номера.

По думите му изключително срамно е поведението на министрите, които като бити деца обясняват, че няма нищо по-хубаво от това да бъдат подслушвани.

Много нелепо е поведението на господина Танов, на вътрешния и на финансовия министър, защото те като наказани се появиха вероятно под командата на Бойко Борисов на едно КПП и по един предварителен сценарии заявиха едни контрабандни цигари" добави още той по време на редовния брифинг на СДС.

От РЗС пък продължиха атаките срещу управляващите. Стана ясно, че хората на Янев ще разкриват кои са „касиерите" на ББ и ЦЦ.

В съобщение до медиите РЗС потвърдиха, че в петък ще пуснат записа Фидосова-Танов, коментирайки, че тогава обществото ще разбере дали Борисов е принципен и ще действа спрямо Фидосова, както постъпи с Лъчезар Иванов (свален от поста зам.-шеф на парламента и шеф на столичния ГЕРБ, б.р.).

БСП иска създаването на специална анкетна комисия, която да разнищи случая с въпросните разговори. Според лидера на партията Сергей Станишев от изнесените срс-та се налагат крайно притеснителните изводи, че се покровителства контрабандата, че може би вътрешният министър заблуждава министър- председателя.