Стремежът на всяко едно министерство за самостоятелно участие в структурните програми на ЕС не е най-правилният подход.

Това заяви премиерът с Сергей Станишев пред Народното събрание в отговор на въпрос на депутата Евгени Чачев относно политиката на правителството в сферата на образованието.
Според министър-председателя колкото по-тясна е една програма, толкова по-голяма е вероятността средствата по нея да не бъдат усвоени.

Той допълни, че увеличаването на процента, заделян от БВП за наука, е от изключителна важност за развитието на образованието.

Правителството залага на дългосрочна стратегия за развитие на българската конкурентноспособност, обясни премиерът Станишев.

Той каза още, че в момента кабинетът изработва програма за усвояване и заделяне на средства от европейските фондове за българска наука и образование, която ще бъде представена на еврокомисаря по образованието и науката Янез Поточник.

Премиерът посочи, че с приемането на България в ЕС от първи януари страната ще е изправена пред определени затруднения, тъй като ще трябва да внесе своята вноска в Съюза, която възлиза на 650 милиона лева.

Според Евгени Чачев БСП и правителството на Сергей Станишев не изпълняват предизборните си обещания за осъществяване на икономика на знанието.
След една година управление България е единствената страна в Европа, която не планира да отдели средства за развитие на науката от структурните фондове, заяви Евгени Чачев пред народните представители.