С химна на България, български патриотични песни, изпълнения на Валя Балканска и 101 каба гайди започна националната конференция на РЗС в НДК.

Пред препълнената зала 1 лидерът на партията Яне Янев заяви, че единствено РЗС могат да предложат конкретен план за изход от кризата и за подобряване живота на българите, тъй като са единствената партия, която все още не е била в управлението.

По думите му в основата на промени ще залегне приемането на новата Конституция.

РЗС искат депутатите от 240 да бъдат 100 без имунитет и привилегии. Без имунитет да бъдат и прокурорите, и съдиите.

Според Янев всяка изборна длъжност, след приемане на новия основен закон, ще бъде с не повече от два мандата. „Всеки във властта, който е сгрешил или е корумпиран, народът ще може да го отзовава, а не да вземат по 5 000 лева в плик и да се правят на три и половина," заяви от трибуната лидерът на РЗС.

РЗС има идеи за реформи на всички власти. Селският кмет, например, ще бъде с конкретни правомощия и първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Законодателната власт пък ефективно ще може да контролира Министерски съвет и изпълнителната власт. Освен това от партията на Янев предлагат и да бъдат въведени конкретни санкции за всички министри, които не с вършат работата.

Янев в категоричен, че съдебната власт трябва да бъде истински независима, което ще стане като се премахне политическата квота във ВСС. „На никого не е нужна тази партизанска квота," подчерта още той.

РЗС искат след като президентът се избира мажоритарно, той да има по-високи правомощия, като законодателна инициатива, право на окончателно вето за проектозакони и провеждане на референдуми. „Искаме всеки народ да решава своята съдба и съдбата на поколенията чрез референдум," допълни лидерът на партията.

РЗС казва, че наш основен опонент е групировката ГЕРБ, водена от Бойко Борисов и ние искаме на всяка цена тя да бъде уволнена, заяви Янев. По думите му консерваторите не искат нито жилото, нито меда на БСП и ДПС, които също имат основна роля за сегашното състояние на страната.

Той каза още, че не желае да коментира останалите политически мюрета. По думите му те със собствените си действия показват какви са.

Янев предупреди, че в изборната нощ, ще има хора, които ще цъкат с език  и няма да вярват на постиженията на неговата партия. Той е категоричен, че няма да влизат в коалиции с никакви продажни партии, а само и единствено с българския народ.

По думите му голямата битка на ГЕРБ за президентския пост е битка за съдебната система - да се назначат поръчкови главен прокурор и шеф на Конституционния съд. „Ако народът допусне ГЕРБ да окупира цялата власт - Бог да прости българската демокрация," заяви той.

По думите му ако РЗС не спечелят предстоящите избори, ще бъдат принудени да тръгнат на поход срещу властта. С тези думи Янев призова всички присъстващи в залата да тръгнат на протестни шествие към Министерски съвет, за да предупредят Бойко Борисов и ГЕРБ какво ги очаква по време и след изборите. Протестното шествие се води от кандидата за президент на партията Атанас Семов и сина му.

В началото на конференция Яне Янев представи всички кандидати за кметове и водачи на общински лист от РЗС. Над 3 000 кандидати за кметове на села и над 255 общини със самостоятелни листи за общински съветници и кметове ще имат от РЗС. Присъстваха кандидат-кметът за Велико Търново Емил Василев, кандидатът за столичен градоначалник - Мартин Заимиов, както и кандидатпрезидентската двойка - Атанас Семов-Поля Станчева.

Протестиращите минаха по булевард „Витоша" и се придвижват към МС под звуците на патриотични песни и скандират „Долу Бойко", „Уволнение", „РЗС" и „Победа". Протестното шествие се охранява от много полиция, жандармерия и моторизирани полицейски части. Сградите на МС и парламента са обградени с полицейски ленти в червено и бяло.