Парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите единодушно прехвърли въпроса за пенсиите на бившите служители на Държавна сигурност на Социалната комисия в парламента.
Единодушно депутатите в комисията гласуваха Социалната комисия да вземе решение по въпроса.

Днес комисията разгледа петиция с 1100 подписа, в която се настоява парламентът да приеме поправки в Кодекса за социално осигуряване, така че пенсиите, които получават бившите агенти на ДС, да бъдат намалени до нивото на средната пенсия в страната.

Васил Къдринов, един от инициаторите на петицията, посочи пред депутатите, че днес генерал от Държавна сигурност получава пенсия в размер на 700 лева.
Полковник от ДС получава между 500-600 лева пенсия. Къдринов представи документи, от които става ясно, че от заплатите на служителите на ДС не са вземани удръжки.

В името на моралната справедливост Къдринов настоява 2 месеца прослужено време на бивши служители на ДС да се счита за един месец.
Такава мярка по думите му ще пести на НОИ около 50 милиона лева годишно. Тези спестени средства според Васил Къдринов могат да послужат за увеличаване на минималната пенсия в страната.

Времето, в което е представена тази петиция, е закъсняло, смята Йордан Бакалов - председател на Комисията по правата на човека в НС.
Той посочи, че този въпрос в страни като Полша, Чехия и Унгария е уреден заради нетърпимостта на обществото към бившия репресивен апарат. Според Йордан Бакалов в България няма такава нетърпимост към ДС и другите служби.

600 милиона лева са загубите на страната ни от последните няколко години в тази насока. Това са средства, платени на изселените в Турция

В патова ситуация бе поставена комисията и от въпроса за изплащането на пенсиите на българските изселници в Турция.

Тя не излезе с решение по петицията на сдружение „Хелзинкски наблюдател - България" за изплащането на пенсиите на изселниците ни по време на Възродителния процес. Сдружението смята, че пенсии на тези хора не трябва да се изплащат.

Йордан Бакалов предложи от своя страна междуправителствената комисия между България и Турция да продължи преговорите по въпроса, който така или иначе се обсъжда в нея. Всички 12 членове на комисията по вероизповедния гласуваха „въздържал се" и така на практика не излязоха с решение.

Емоции обаче не липсваха, най-вече от страна на депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев, който атакува вносителя на жалбата Милко Бояджиев. Вие сетихте ли се каква драма са изживели тези хора, попита той. Жертвите на Възродителния процес по думите му са изживели драма, свързана с „екзистенциалните параметри на тяхното съществуване".

Той добави, че 340 000 души са изселените в южната ни съседка. Тези хора нито искат извинение от държавата, нито искат гузна съвест, подчерта Кърджалиев.

По думите му те искат само пенсиите си, които са заслужили и за които са работили. Кой сте вие, откъде това самочувствие от вас, обърна се към Бояджиев той.

Депутатът изтъкна, че дори и видни националисти не са посегнали на пенсиите на изселниците в Турция.

Според Бояджиев обаче е незаконно да се плащат пенсии на изселниците ни в Турция, защото въпросът все още не е нормативно уреден. По думите му 600 милиона лева са загубите на страната ни от последните няколко години в тази насока. Това са средства, платени на изселените в Турция, отбеляза Бояджиев и определи това плащане за неправомерно.

Само тази година са изплатени 50 милиона лева за пенсии на изселниците. Това представлява износ на национален доход, категоричен бе Бояждиев.

Той посочи, че България е дала на Турция безвъзмездно три милиарда лева в периода 89-91г., за да се погрижи за изселниците.

Стана ясно, че споразумение между двете държави за изплащане на български пенсии за изселниците ни в Турция е подписано на 4 ноември 1998г. в Анкара. Според становище на социалното министерство то не противоречи на Конституцията на България, нито на вътрешното ни законодателство и действащите международни договори в областта на социалните права, по които България е страна.

Социалното министерство признава, че това е едностранно задължаващо споразумение. Обхватът на споразумението е бил определен от проведените преговори и вече може да се ревизира единствено със съгласието на двете договарящи страни.

Въпросът за пенсиите на изселниците ни в Турция е бил поставян и от предходни правителства. Така например в писмо на ексвъншния министър Ивайло Калфин от 2008г. става ясно, че споразумението не определя еднозначно кръга на лица, на които България изплаща пенсии  в Турция.

В писмо от друг ексминистър - социалния Емилия Масларова, става ясно, че пенсионираните ни изселници за периода 2001-2008г. са намалели от 26 134 на 23 219 души.