Разговорът за бюджета за догодина и този за съставяне на редовно правителство трябва да вървят ръка за ръка с фокус върху политическия аспект. Това мнение изрази Стефан Янев на среща между партията му и "Продължаваме промяната".

В началото на срещата Кирил Петков преповтори основните искания на партията си, основно сред които е изготвянето на нов бюджет, а не продължаване на стария, както предвижда служебният кабинет. И посочи - ПП не искали да вкарват държавата в допълнителни дългове.

"Ние сме много силно за финансовата дисциплина и сме готови на разговори с всички политически сили, че границата от 3% дефицит няма да бъде надвишена", каза експремиерът.

Стефан Янев подчерта важността от провеждането на разговори за бюджета, но веднага измести темата. "Почти всички партии в парламента заявяват, че са за съставяне на правителство предвид тази сложна ситуация, предвид очакванията на хората, наслагването на криза върху криза. Безотговорно е да се говори по друг начин. Ако в думите и политическите ни послания има истина, то първият ни разговор трябва да бъде за съставяне на правителство", посочи той.

Разговорът е чисто политически, смята бившият служебен премиер. "Ако концентрираме усилията си да направим правителство и това правителство внесе бюджет, за чието изпълнение ще отговаря, е по-разумно от това да кажем - бюджет на всяка цена, а кой ще го изпълнява е друга тема".

Петков обаче не влезе в наратива на Янев, а напротив - попари амбициите му. Според Петков не е правилно да се смесва експертният разговор за бюджета и този за съставяне на кабинет.

"Съгласен съм с Вас, че едното не изключва другото. Просто не искаме да ги събираме заедно" ,отвърна Петков. И призова "Български възход" да подкрепят внесената в парламента декларация на ПП, призоваваща служебния кабинет да внесе нов бюджет.

Партията на Янев тук обаче отново е на друго мнение - предпочитат да се удължи текущата фискална рамка, за да се избегнат рисковете от популистки предложения.

ПП и ДБ заедно ще натискат служебния кабинет за редовен бюджет

ПП и ДБ заедно ще натискат служебния кабинет за редовен бюджет

ПП подготвили декларация, с която настояват служебният кабинет да внесе в НС бюджет за разглеждане