Крайно време е политиците да си отворят сърцата и когато обещават, да говорят реални и смислени неща. Това коментира политологът Любомир Стефанов по повод започналата официално днес предизборна кампания.

Според него българските политици са изгубили доверието на народа. "Те изгубиха кредит на доверие, защото за тях времето "утре" стана една мъглявина, както по комунизма "светлото бъдеще", и демокрацията оставя това разочарование в гражданите. Политиците сега имат задачата да запълнят дупката, която изкопаха в доверието", коментира анализаторът пред БНР.

Политическата култура на българите не еволюира, за разлика от гражданската ни култура, смята Стефанов.

"Гражданската започна да еволюира, защото започнахме да си търсим правата по един или по друг начин - излизахме, протестирахме, но политическата ни култура някак остава в страни. Продължаваме като граждани да допускаме политиците да се държат безобразно и гледаме отстрани "сеир", без да вземаме участие, защото така е по-евтино - българинът обича да гледа забавления на чужд гръб и в крайна сметка после това са т. нар. и не т. нар. по Конституция народни представители", изтъкна политологът.