Протестиращите полицаи обмислят да саботират провеждането на предстоящите избори като се организират в доброволна кампания за кръводаряване и съответно преведат заплащането за благотворителност.

Така обаче няма да има кой да охранява изборите, защото според закона след кръводаряване се полагат 3 дена отпуск. Това съобщи за news.bg източник, пожелал анонимност.

Тази форма на протест полицаите ще изберат, тъй като липсва абсолютно всякакъв диалог и всякакво разбиране на техните искания от страна на ръководството на МВР.

Един от лидерите на полицейските протести, Иван Павлов, пред журналисти отново отрече проявите да имат политически характер, но на въпроса дали има информация за това да се подготвя саботиране на провеждането на изборите той отговори „Нямам такава информация", но и не отрече категорично.

Иначе днес, още преди 11 часа полицаи от цялата страна, с личните си автомобили, започнаха да пристигат в центъра на София.

Полицаите са пристигнали организирано от различни градове - Стара Загора, Казанлък, Хасково, Кюстендил, Добрич, Варна и др. 

Над 3000 се събраха в градинката "Владимир Заимов" зад чешкото посолство, но този път не на протест, а на културно-масово мероприятие, както обясни тази седмица в интервю за news.bg председателят на новия полицейски синдикат Иван Павлов. 

С народни песни, български знамена и зелено революционно знаме от миналия век с надпис „Свобода или смърт", служителите на реда в добро настроение изпълниха градинката.

„Не познаваме и не контактуваме с никакви политици. Чакаме да се появи достойният български политик, който да вземе присърце нашите проблеми".

Първият който излезе на сцената беше един от активните полицаи в протестите - Иван Павлов. Председателят на новия синдикат откри митинга с благодарност към всички свои колеги, които са дошли от цялата страна и ги поздрави за увереността да вземат съдбата в собствените си ръце.

"Ние ковем собственото си бъдеще", каза Павлов. Днешният протест наистина ще мине с едно радостно и пролетно настроение.

Иван Павлов призова колегите си както те пазят реда и законността в държава, така по време на протеста и на шествието да спазват този ред, тази законност и общественото спокойствие.

Концертът на протестиращите полицаи започна с три изпълнения на Ваня Костова. Специално, за да подкрепи инициативата на сцената бе и солистът на ансамбъл „Филип Кутев" - Костадин Атанасов, който съвместно с Ваня Костова накара полицаите на няколко места да заиграят хоро.

Припомняме, това е четвъртият пореден протест на служителите на МВР. Досега те пушиха, пиха вода и мълчаха в знак на несъгласие с политиката на управляващите спрямо служителите на вътрешното министерство.

Миков:
Проблемите на МВР са проблеми на цялата държава.
                           Още...

Протестиращите полицаи символично погребаха системата на МВР.
Черен ковчег, сребърен кръст, заобиколен от 30 служители на МВР в униформа, но без пагони, символно открои отношението на полицаите към настоящото състояние на институцията, в която работят.

Реално тя не съществува и се намира в ужасяващо състояние, заявиха както Иван Павлов така и Мария Кропнова.

Иван Павлов благодари неведнъж на своите колеги, за това, че въпреки всичките трудности, които са поставени пред тях, те са тук и категорично застават зад нуждата от промяна.

„Не познаваме и не контактуваме с никакви политици. Чакаме да се появи достойният български политик, който да вземе присърце нашите проблеми".

Така Иван Павлов категорично отхвърли всички обвинения за това, че полицейските протести ще бъдат използвани политически преди изборите.
Той открои това, че новата федерация е готова на преговори, каквито обаче реално в момента с ръководството на МВР не се водят.

Той посочи, че ако министър Миков вижда наистина политически аспект в настоящото мероприятие "да постави проблемите на политическо ниво и да започне да ги разрешава".

Малко по-късно в интервю Иван Павлов потвърди, че няма никакви контакти с ръководството на министерството и единственото, което до момента е направено, е да се отпусне сграда за новата федерация. Тя обаче e в „бейрутско състояние".

Ние всички сме тук, за да изградим една достойна полиция, българска полиция, която да отговаря на европейските изисквания, на европейските условия, която да има европейски условия на труд.

Иван Павлов:
Миков да постави проблемите на политическо ниво и да започне да ги разрешава.

Последният възглас на Иван Павлов от сцената „Да изкореним корупцията в МВР" бе посрещнат с най-силни възгласи „УРА" и ръкопляскания от страна на неговите колеги.

Надяваме се днес да бъдем чути, бяха последните думи на Иван Павлов.
След доброто посрещане на изпълнението на Васко Кръпката, отговарящата за трудово-правните отношения в новата федерация Мария Кропнова прочете стихотворение.

„Всички ние, които дойдохме от цяла България, желаем промяна за по-ефективна работеща система на МВР. Искаме живот, свобода и сигурност, както за нас, така и за всички български граждани".

Тя изрази безкомпромисното желание на всички, подкрепили новата федерация, да бъде изчистено името на институцията на МВР и да се направи нещо срещу спонсорството в системата.

Кропнова посочи, че служителите на МВР искат адекватно заплащане, подобно на останалите служители в ДАНС и прокуратурата като подчерта, че „работата както на ДАНС, така и на прокуратурата до голяма степен зависи от ефективната работа на редовия полицай, на тези, които сме тук сега".

„Ние всички искаме МВР да го има. Да спрем разрухата! Да живее България", каза Кропнова и допълни, че заедно, обединени могат да постигнат всичко в името на българската държава.

Протестът на полицаите бе подкрепен от Димитър Манолов, зам.-председател на КТ „Подкрепа". Той посочи, че синдикалната организация застава плътно зад исканията на протестиращите полицаи и е готова да помогне с опита, знанията и контактите, които имат.

„20 години вие сте заложници, а най-накрая на вас ви бе представена сметката". Така Манолов коментира разделението между обикновените работници и служителите на МВР, чиито трудовоправни отношения се регламентират с отделен закон. Според Манолов това законово разделение е несправедливо, тъй като „хлябът е еднакъв за всички".

„Поклон заради силата ви и смелостта най-накрая да тропнете по масата, за да защитите правата си", подчерта Димитър Манолов и завърши с пожеланието да бъдат като юмрук.

На сцената да подкрепят протестиращите полицаи излезе и Румен Захариев от стачкуващите студенти. Той също изрази подкрепата на студентите за исканията на полицаите и ги покани всяка сряда пред парламента на техните протести.

 Беше връчена декларация от името на протестиращите полицаи в чешкото посолство, която директно ще бъде предадена на ръководителите на ЕС.

Шествието продължи към паметника „Васил Левски", където полицаите с едноминутно мълчение и падане на колене почетоха паметта на Апостола на свободата и на всички служители на МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Площада около паметника на Апостола почерня от паднали на колене служители, облечени преобладаващо в черни якета. Те поднесоха цветя, след което шествието спря пред Народното събрание за кратко и продължи към Министерски съвет.

Полицията е затворила целия център на София заради протеста на своите колеги, но от ескортиращите коли отказаха всякакъв коментар.

Мария Кропнова обясни пред news.bg, че на този етап няма никаква яснота за структурната реформа в МВР, дори и регионалните началници, областните началници нямат представа какво ще се случва.

„Никой не ни е обяснявал и не е представял какви ще бъдат тези структурни промени и кой от съставите ще засегнат, какви ще бъдат съкращенията", посочи Кропнова.

На въпрос как ще коментира изказването от вчера на депутата от НДСВ Минчо Спасов, че е необходимо 50 процентно съкращение в системата на МВР, половината от всички 63000 служители на щат не са редови полицаи, Кропнова обясни, че само в последните няколко месеца напусналите полицаи са изключително много и в момента работят не повече от 49-50 хил. души.

От своя страна Иван Павлов обясни, че принципно в закона не се дава право на синдикални организации и федерации да вземат отношение по въпроса за структурните реформи в системата за това и от страна на федерацията те не са работили по свои предложения.

Той също подчерта, че няма никаква яснота по въпроса. Иван Павлов открои, че не се водят никакви разговори с ръководството и че на този етап преговори реално няма. В коментар за 5 процентното увеличение на заплатите в МВР той с ирония отбеляза: „А вие как ще коментирате фактът, че при искано 50 процентно увеличение ви дават 5%".