Отбелязват се 127 години от създаването на българската полиция. По случай професионалния празник на Национална служба "Полиция" на площад "Александър Невски" ще се проведе празничен водосвет за здраве и поднасяне на венци пред паметника на "Незнайния войн"

Директорът на Национална служба "Полиция" главен комисар Валентин Петров, ще приеме строя от служители на ГД "Гранична полиция", ГД "Жандармерия", Столична дирекция "Полиция" и Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/ и ще произнесе поздравително слово към българската полиция.

На 28 януари 1999 г. денят на  Св. Архангел Михаил е обявен за професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.

Празникът започва да се чества на 21 ноември 1924 г., но след  1943 г. е отменен.  

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.

С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи в състава на първото българско правителство.
Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело, управление на пощите и телеграфите.

Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи. Ветеринарното дело отпада през 1893 г., управлението на пощите през 1882 г., а през 1885 г. МВР се освобождава и от обществените дела.