Президентът Румен Радев удостои с орден "стара планина" посланика на Полша у нас Кшищоф Краевски на церемония на "Дондуков" 2.

От своя страна посланик Краевски рецитира на перфектен български език стихотворението на Ран Босилек "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Президентът Радев отбеляза, че връченият орден е израз на благодарност за дейността на посланик Краевски и на значението, което страната ни отдава на сътрудничеството с Република Полша.

Държавният глава допълни, че в резултат на добрата работа с полския дипломат са били постигнати високи резултати във военни учения, пребазирания на полските ВВС у нас, както и съвместна охрана на българското небе за продължителен период от време.

Президентът Радев изрази задоволството си от активните двустранни връзки на най-високо политическо ниво, а така също и в областта на туризма, образованието, науката, културата.

"Самият факт, че броят на полските туристи расте всяка година и вече е над четиристотин хиляди души, е достатъчно показателен", подчерта Радев

Той допълни още, че Полша е на първо място в Европейския съюз по брой студенти, които изучават български език в седемте водещи полски университета.

Кшищоф Краевски заяви, че по време на мандата му Полша е доказала, че е приятел на България чрез подкрепата си за Шенген и близкото партньорство в ЕС и НАТО.