България ще може да разчита на 10-15% повече пари от еврофондовете след 2014-а година. Това съобщи пред БНР комисар Кристалина Георгиева, след като късно снощи Европейската комисия одобри проекта за следващата финансова рамка - за периода до 2020 година.

България получава 10-15% увеличаване спрямо това, което имаме днес. И ще бъде изключително важно в следващите 18 месеца, когато вървят преговорите по бюджета, ние да докажем своята готовност да усвояваме фондове, така че тези предварителни цифри, които са записани в предложението на Комисията, да се превърнат в реалност, обясни комисар Георгиева.

Тя съобщи, че Комисията предлага и по-бързо изравняване на земеделските субсидии в старите и новите страни-членки. Според Георгиева това може да увеличи преките плащания за селските стопани у нас със 70 на сто. 30 на сто от субсидията обаче ще им бъде отпускана само при условие, че развиват екоземеделие.

Въпреки искането на Великобритания, Германия и Франция за замразяване на евробюджета от 2014 до 2020 година,

Еврокомисията предложи той да бъде увеличен с 1 процент. Предвижда се част от необходимите допълнителни приходи да дойдат от нова форма на данък върху добавената стойност, който ще отива директно в Брюксел, както и от данък върху финансовите транзакции, стана още ясно от думите на еврокомисаря.

Цялата предложена сума за следващите седем години възлиза на 1,025 млрд. евро задължения (1.05% от брутния национален доход на ЕС) и 971.5 млрд. евро (1% от брутния национален доход на ЕС) плащания.

С новата финансова рамка ще се финансират приоритетно енергийната и транспортна трансграничната инфраструктура, научно-развойна дейност, образование и култура, укрепването на външните граници и за подкрепа на южните и източни съседи на ЕС.

Предвижда се създаването на нов фонд - Инструмент за свързване на Европа, чиято цел ще е да увеличи общоевропейската полза от инфраструктурните проекти. С капитал от 40 млрд. евро и допълнителни 10 млрд. на разположение от Кохезионния Фонд, инструментът ще финансира транспортни и енергийни проекти, както и такива в областта на информационните технологии, допринасяйки по този начин за по-добрата свързаност на континента.

Общата Селскостопанска политика, с предвидено финансиране в размер 281 млрд. евро, остава стратегически важна за европейската икономика и околна среда, допринасяйки за производството на безопасни и здравословни хранителни продукти и за развитието на селските райони. Предвижда се разликите в субсидиите за фермерите от отделните държави-членки на ЕС да бъдат намалени.