Министрите на външните работи на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа подписаха в Пловдив споразумение за създаване на Съвет за регионално сътрудничество, който да наследи активите на Пакта за стабилност за ЮИЕ.

Това съобщи министърът външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Той уточни, че Секретариатът на новата структура ще бъде в Сараево.

Ще бъде създадено бюро на организацията в Брюксел, за по-добра връзка с европейските институции.

Акцент на срещата бе създаването на регионална структура за координация на действията за борба с природните бедствия, пожари и наводнения, уточни министър Калфин.

Неформалната среща участват министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Хърватия, Молдова, Албания, Черна гора, Турция, Република Македония, заместник-министър на външните работи от Сърбия, държавен секретар на Румъния, политически директор от Гърция.

Взето е решение България да бъдецентър на парламентарно сътрудничество в ЮИЕ, а в останалите страни да бъдат изградени структури с компетентност в различни области.

След срещата министър Калфин уточни, че структурата за координиране на действията в борбата срещу природните бедствия включва обмен на информация, организиране и комбиниране на усилията, стандартизиране на процедурите в случай на природно бедствие.

При възникването на бедствена ситуация в една от страните, останалите могат да окажат съдействие, посочи министърът.

Идеята е този процес да се свърже и с ЕС, където има програми, които също могат да използват, отбеляза Калфин.

Той изрази надежда, че инициативата ще бъде доведена докрай по времето на председателството на България.