Панихида по повод 121 години от смъртта на големия ни държавник Стефан Стамболов бе отслужена в столичната градинка „Кристал”. Литургията отслужи отец Ангел, предстоятел на храм „Света София”.

Цветя и венци пред бюст-паметника на Стефан Стамболов поднесоха представители на Реформаторския блок, по чиято инициатива бе организирано събитието.

Николай Василев, член на УС на БЗНС, изтъкна пред събралите се граждани, че в края на управлението на Стамболов, Съединението на България е заработило в икономически и духовен план, така че никой повече да не го подлага на съмнение.

„Страшно е как той завършва, страшно е как ние не уважаваме своите лидери, но пък неговият път показва, че за нас няма никакъв път назад. Ние трябва да се борим и ще направим всичко възможно да направим България една достойна европейска държава”, отбеляза Василев.

Зам.-председателят на СДС Любен Петров заяви, че днес 121 години след това трагично събитие в България продължава да се наблюдава деленето на „фили” и „фоби”.

121 след смъртта на Стамболов всички помним неговото дело, никой не помни имената на неговите убийци”, заяви Петров. По думите му той ще продължи да бъде пример за поколенията напред за родолюбие, за принципност, за отстояване на последователна политика, политика, която е била винаги и единствено в името на държавата.

Стефан Стамболов е повел България към независимост, към добруване и със своите 41 години тогава е дал живота си за бъдещето на България, нека да бъдем достойни негови наследници, нека да продължим да вярваме в българщината, нека наистина да спрем да се делим на фили и фоби”, заяви Петров.

Той бе категоричен, че в България трябва да има едни единствени хора – българофили. На събитието по повод годишнината от смъртта на Стефан Стамболов присъства и военният ни министър Николай Ненчев.