Помолена да коментира какво загуби България заради процеса в Либия, посланичката ни в САЩ Елена Поптодорова се опита да види плюсовете за страната.

Тя призна, че има лутания в българските действия по случая, но изтъкна, че и това е опит.

Всеки опит има цена и ние платихме тази цена, коментира посланичката ни в САЩ.
Поптодорова изтъкна че за всичките години разходите по делото са от българския държавен бюджет.

Тя не смята че България е изгубила в морален план, или че е намалял престижът й.

Напротив - България получи повече видимост, макар и горчива видимост, каза Поптодорова, като припомни, че дълго време по първите страници на вестниците България е присъствала с този случай.
„Чрез това горчиво дело, чрез този горчив опит демократичният свят ни прие като част от себе си", отбеляза посланичката.

По въпроса за приноса на САЩ за успешната развръзка тя подчерта, че усилията по случая имат голяма невидима част.

„Цялата българска общественост чува категоричната позиция на президента Буш от две години насам, чува категоричната позиция на държавния секретар Кондолиза Райс, а това което е под заявленията, е буквално ежедневна работа на Държавния департамент." - изтъкна Поптодорова.

Тя припомни създаването и работата на тристранния формат - че срещите са провеждани на различни места и доста дискретно, но стъпка по стъпка е разработен пакетът, който би довел до решение.

„Няма трайно решение, което да удовлетворява само едната страна - трябваше да се намери решение, което да даде основание на либийската страна да направи следващата стъпка и тук САЩ помогнаха много." - коментира Поптодорова.

Тя отбеляза, че американската страна единствена е имала средство за въздействие - докато ЕС вдигна ембарговите ограничения срещу Либия анблок, САЩ започнаха да го правят плавно, стъпка по стъпка. Едно от последните неща, които останаха, беше пълното възстановяване на дипломатическите  отношения между Либия и САЩ, които бяха поставени в зависимост от делото, поясни Поптодорова.

Тя допълни, че Кадафи се е надявал Либия да бъде посетена от Кондолиза Райс и че е настоявал американската страна да изпрати посланик в Либия, какъвто от 35 години САЩ нямат в страната.

В тази ситуация в Конгреса ще започне процедура за назначаване на посланик в Либия и според Поптодорова е въпрос на време изпращането на висш американски дипломат в северноафриканската страна.

Заложени много икономически интереси на всички нас, включително и на България, изтъкна Поптодорова.
България е наранена, България кърви от този случай, но можем да очакваме, макар и не бързо, да се нормализират икономическите ни отношения коментира Поптодорова.