Няма да правим компромиси с бойните способности на армията и задълженията, които тя трябва да изпълнява. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов на зенитен полигон Шабла пред журналисти.

Той наблюдава военнослужещите, които участваха в заключителния етап на съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили край с. Шабла. 

В периоди след криза, има световни конфликти и напрежения в различни точки на света, а напрежението и на Балканите, и в Близкия Изток, и в Черноморския регион е един постоянен проблем, каза Каракачанов. "Следователно нямаме право да разсъждаваме по начина, по който някои абсолютно популистки го правят: Дайте да съкратим бюджета на армията и да го раздадем някъде", подчерта министър Каракачанов.

Припомняме, по времето, когато се решаваше покупката на изтребителите Ф-16 в парламента , лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки зовеше парите, определени за самолети, да отидат за пенсии.

В отговор на въпрос министърът на отбраната каза, че ще се навакса забавянето на модернизационните проекти за нова бойна машина и нови кораби за ВМС. Този път забавянето бе причинено от пандемията от коронавирус и невъзможността да се водят преговори.

Каракачанов призна, че за да имат повече летателни часове пилотите, трябва да има повече изправна техника.

"През последните няколко години ние правим всичко възможно да възстановим и да въведем в експлоатация всички летателни платформи", припомни министър Каракачанов.

Обмисля се кампанията "Бъди войник" за набиране на желаещи да работят в армията, да бъде възобновена през септември, допълни Каракачанов.

Той даде висока оценка за участниците в съвместните бойни стрелби "Шабла 2020". Той подчерта и високия професионализъм на командирите на военните формирования, проявен при организацията, планирането и ръководството на стрелбите. 

Румен Радев призова да се удължи максимално ресурсът на МиГ-29

Румен Радев призова да се удължи максимално ресурсът на МиГ-29

Той очаква в МО да има офис за управление на логистиката и поддръжката на Ф-16

"Нашите военнослужещи са много добре подготвени", подчерта той на днешната демонстрация на бойни способности и допълни: "По този начин ние показваме на обществото, че Българската армия, макар и в некомплект, макар и дълги години пренебрегвана от политиците, е на своето място и е готова да изпълни своето основно конституционно задължение: защита на териториалната цялост и суверенитета на България".

Положителна оценка за проведените съвместни бойни стрелби "Шабла 2020" даде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. "Военнослужещите заслужават уважение за труда си", заяви началникът на отбраната и допълни: "Моята амбиция е мероприятията да бъдат по-мащабни и мисля, че с ресурса, с който разполагаме, постигаме ефективност, която ни позволява да надграждаме", категоричен бе адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната иска да има съвместно планиране и действие на трите вида въоръжени сили както на тактическо, така и на оперативно и на стратегическо ниво. На учението присъстваше и президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев.

Във военните игри пилоти от авиобази Граф Игнатиево, Безмер и Крумово показаха поразяване на самолет-нарушител с авиационна управляема ракета, въздушно разузнаване и определяне на местоположението на катапултирал се екипаж, неутрализиране на условен противник и непосредствена авиационна поддръжка с бордно артилерийско и неуправляемо ракетно въоръжение, бойно търсене и спасяване на приводнен екипаж над морската повърхност и медицинска евакуация на бедстващ екипаж.

При изпълнението на различните задачи участваха самолети МиГ-29 и Су-25, както и вертолети Ми-24, Ми-17 и AS-532 AL Cougar. Високо ниво на подготовка демонстрираха и военните от противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Те изпълниха бойни стрелби по въздушни цели със зенитна установка ЗУ-23-2 и с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) "Стрела 2М".

На учението бяха и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили генерал-мaйор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Кирил Михайлов, висши офицери от Българската армия, военни аташета, акредитирани у нас, представители на държавната и местната власт.

Съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили край с. Шабла се провеждат от 30 май до 12 юни. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.