Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да не допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство. Това заяви пред президентът Румен Радев, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби "Шабла 2020", цитиран от администрацията на президентската институция.

Той призова министерството на отбраната да удължи ресурса на наличните ни изтребители Миг-29. Радев припомни, че неведнъж е обръщал внимание на този проблем (изтичащия ресурс на военната техника - б.р.), както и че летците са под критичния минимум.

Отпускат се повече средства и модернизацията вече е в ход, но системата за отбраната е сложен механизъм и повече пари не означава повече бойни способности, заяви президентът.

Необходимо е още по-добро взаимодействие, превантивна работа и по-добра координация на всички нива, така че тези средства да се превръщат в бойни способности, по-бързо да бъдат реализирани проектите за модернизация на Сухопътните войски и за Военноморските сили и техниката да бъде поддържана в изправност.

Припомняме, преди дни от АСБ заявиха, че вместо да се удължава ресурса на МиГ-29, е по-добре да предоставим небето си на съюзниците ни от НАТО.

Попитан как оценява евентуалното забавяне на темпа на превъоръжаване на Българската армия предвид световната икономическа криза, която се очертава след COVID-19, президентът посочи, че всяка икономическа и социална криза в глобален план води след себе си до рискове в системата за сигурност.

"Разходите за отбрана в световен мащаб растат и ще продължават да растат всяка година. Трябва да бъдем адекватни и като общество трябва да се отнасяме с много по-голямо внимание към проблемите и развитието на отбраната", каза още Румен Радев. 

Той припомни за срещата си с първите пилоти, които заминаха на обучение в САЩ за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70. По думите му това е нова организация на летателна подготовка, нова щатна организация и най-вече нова организация на логистиката и поддръжката на тази техника.

Радев очаква в Министерството на отбраната ще бъде създаден специален офис, който да се ангажира с управлението и организацията на тези сложни процеси. 

АСБ: Вместо паралелно изпозване на F-16 и стари МиГ-29, да охраняваме небето си със съюзници от НАТО

АСБ: Вместо паралелно изпозване на F-16 и стари МиГ-29, да охраняваме небето си със съюзници от НАТО

Да не се харчат милиони за МиГ-овете...

Президентът благодари на военнослужещите от трите вида въоръжени сили за отличното представяне в съвместните бойни стрелби и подчерта, че българските военни и командири заслужават дълбока признателност, защото за пореден път са доказали, че са отлично подготвени. "Всички тези хора в трудни условия на недостиг на ресурси и остаряла техника продължават да изпълняват с висок професионализъм и всеотдайност своите конституционни задължения", допълни президентът.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски и Съвместното командване на специалните операции. 

Поразяване на самолет-нарушител тренираха военните ни край Шабла

Поразяване на самолет-нарушител тренираха военните ни край Шабла

Шефът на отбраната иска по-тясна координация между трите вида въоръжени сили

Участие в учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла взеха военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк, както и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология.

По-късно през деня държавният глава проведе среща с кмета на Шабла Мариян Жечев и с председателя на общинския съвет Йорданка Стоева. На срещата бяха обсъдени перспективите за развитие на туризма, земеделието, балнеолечението и археологията в Общината. Възможностите за увеличаване на приходите и финансовата самостоятелност на местната власт също бяха сред темите на разговор.

Беше поставен проблемът за очакваната липса на достъп до медицинска грижа на гражданите предвид намеренията за закриване на общинската болница в Каварна.