Румен Порожанов счита, че основен приоритет на българското председателство във връзка със земеделските производители е модернизирането и опростяването на ОСП след 2020 г. и бюджетът за земеделие в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка.

Порожанов подчертава, че ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика, за да отговори на обществените очаквания и да гарантира устойчивост на земеделието и околната среда.

България ще организира серия от фокусирани дебати относно бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Целта на Българското председателство е да подпомогне и да насочи Комисията при изготвянето на законодателните предложения. Темата ще бъде обсъдена и на неформалната среща на министрите на земеделието в София през юни 2018 г.

Министърът посочва, че изключително важна е темата за нелоялните търговски практики. "Малките земеделски производители трябва да бъдат защитени и да получават справедлива цена за продуктите си. Очаква се законодателно предложение на Комисията да излезе по време на Българското председателство и ще работим активно за напредък по разглеждането му в рамките на Съвета", категоричен е министърът.

"Българското председателство ще продължи да следи отблизо положението на селскостопанските пазари, особено в чувствителни сектори, като мляко и млечни продукти, говеждо, свинско и пилешко месо, плодове и зеленчуци", допълни Порожанов.

Във ветеринарната област Българското председателство ще се съсредоточи върху устойчивото управление на здравето на животните.

В този контекст ще бъде обърнато специално внимание на ролята на дивите животни за управление на болестите, като ще се разгледат въпроси като наблюдение, контрол, икономическо въздействие, ловни практики, регионално сътрудничество и стратегии. Целта е постигане на цялостен и интегриран подход към подобряване на управлението на здравето на животните в ЕС.

През март 2018 г. Председателството ще организира семинар в София на тема "Ролята на дивите животни в контекста на здравето на животните". Темата за хуманното отношение и по-специално хуманното отношение към животните по време на транспорт ще бъде друг приоритет на Българското председателство. Обсъждането на хармонизираното прилагане на действащото законодателство ще бъде важна част от българската програма.

В областта на здравето на растенията Председателството ще продължи работата по темата за готовност за реакция в извънредни ситуации и изграждане на капацитет на националните компетентни органи в контекста на новото законодателство на ЕС за здраве на растенията и официалния контрол.

Евродепутатите изразяват задоволството си от намеренията за задълбочен и информиран дебат по време на българското председателство.

"Много е важно да дадем ясни насоки на ЕК за провеждане на адекватна реформа на ОСП с опростени правила", заявиха от европарламента. В контекста на Брекзит, представители в ЕП поискаха българското председателство да защити адекватното финансиране на Общата селскостопанска политика.