България ще разчита на подкрепата на Европейския съюз по казуса с медицинските ни сестри в Либия и за тяхното най-бързо завръщане в страната ни.

Това заяви премиерът Сергей Станишев в Лисабон по време на официално си посещение по покана на португалския си колега Жозе Сократиш, като разговорите между двамата премиери продължиха повече от три часа.
Припомняме, на 1 юли министър-председателят Жозе Сократиш ще поеме от канцлера на Германия Ангела Меркел ротационното председателство на ЕС.

Станишев отново подчерта, че страната ни разчита на солидарността на целия Европейски съюз за решаването на въпроса с нашите сънароднички.
Пред българската делегация португалският премиер и външният министър на страната са заявили, че въпросът за съдбата на българските медици не е въпрос между Либия и България, а между ЕС и Либия, съобщи Сергей Станишев пред журналистите, отразяващи визитата в Лисабон.
Той подчерта, че българската и португалската страна ще поддържат много интензивни контакти и България ще разчита на традиционно добрите отношения на Португалия с Либия.

Българската страна вярва, че при португалското председателство ЕС ще продължи с ангажимента си за намирането на справедливо решение на случая, изтъкна още Станишев. Очакваме въпросът с осъдените на смърт български медици да бъде поставен на срещата на върха ЕС-Африка, която ще бъде в края на т. г.. подчерта българският премиер.

По време на разговорите двете страни се обединиха около становището, че двустранните отношения имат изключително добра основа и преминават към нов етап на партньорство. Изтъкната бе и възходящата тенденция в търговско-икономическите отношения.
През 2006 г. стокообменът между България и Португалия достигна най-високата си стойност за последните 15 години.

По-рано тази сутрин в института "Камоеш" бе подписана Програма за изпълнение на културната спогодба между правителствата на България и Португалия за периода 2007-2010 г.

Подписи под документа сложиха директорът на дирекция "Европа II" в МВнР Атанас Младенов и заместник-директорът на института Мигел Фиальо де Брито.

През следващите години България и Португалия ще продължат сътрудничеството си в образованието, науката, културата, изкуството, младежта и спорта.

Официалното посещение на министър-председателят в Португалия ще завърши със среща с президента на републиката Анибал Антониу Каваку Силва в двореца «Белейм».