Гражданите трябва да бъдат въвлечени в протестите на магистратите. Тези протести не са израз на политически пристрастия. В това е убеден лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева, която разкри на пресконференция преди празниците каква политическа година изпраща и какви оценки поставя.

Дончева използва момента и заяви, че партията й застава зад протестите срещу приетите конституционни промени с мотив бламирана съдебна реформа.

„Ние сме участници в протестите на магистратите и ще ги подкрепяме", обяви лидерът на „Движение 21". „Трябва да допринесем за организацията на тези протести. В тях трябва да бъдат въвлечени гражданите и да им бъде обяснено защо това се случва", уточни още тя.

В коментар на протестите Дончева е убедена, че това не са политически овладени протести, тъй като никой от протестиращите не иска, например, да сменя правителството или пък да се кандидатира за неговото място. „Това е проява на гражданска съвест", изтъкна Татяна Дончева. Тя припомни и позицията на „Движение 21" по темата, а именно – „радикална съдебна реформа, която да включва и конституционни промени".

Дончева коментира и скандала „Яневагейт", като призова тези разговори много внимателно да се анализират. „За първи път се открехва вратата на онова, което наричаме съдебно задкулисие", коментира Дончева.

Тя изрази притеснение от избирането на Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието. Дончева постави под въпрос компетенциите и биографията на наследника на Христо Иванов и постави оценката: „Тя предизвиква радост у главния прокурор и това е най-голямото доказателство, че нищо няма да се пипне и да притесни падишаха".

В коментар на случващото се в управляващата коалиция Татяна Дончева откри грешка в поведението на Реформаторския блок. „От Реформаторския блок подходиха лежерно. Предовериха се на обобщенията", отбеляза председателят на „Движение 21".

„Тази битка във войната за конституционното преформулиране на съдебната система приключи с победа на главния прокурор и министър-председателя, както и на кръговете около ДПС", оцени Дончева.

Не на последно място тя също не изключва сценарий на предсрочни парламентарни избори.ГЕРБ може да ги предизвика и сам", загатна още лидерът на Движение 21.