Евроатлантическата интеграция на България остава основен крайъгълен камък във политиката на България и при евентуалното съставяне на ново правителство. И още - следва да се засили участието на страната ни в политиките на НАТО за развитие на външната и вътрешнонационалната сигурност. До такъв консенсус стигнаха преговарящите за пореден ден партии, целящи сформиране на кабинет - всички парламентарно представени сили без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

БСП, които представиха първи своите приоритети в сектора, настояват на първо място на изграждане на модерна армия, която да отговори на актуалните заплахи и да "осигури териториалната цялост и суверенитета на държавата". "Трябва да спрем ерозията в българските въоръжени сили", постави като акцент Атанас Зафиров, заместник-председател на партията.

Затова, смятат от столетницата, е нужно да се направи реална и обективна оценка на текущото състояние на въоръжените ни сили. Освен това следва да се постави личният състав във фокус, да се работи за превъоръжаване, да се работи също и за политики, осигуряващи прозрачност в обществените поръчки и др. Още по-голямо приобщаване към системата на НАТО, желаят също от "Позитано" 20.

В програмите на БСП и ПП имало "90% съвпадение", каза о.з. пол. Иван Иванов от БСП. "Дяволът обаче се крие в детайлите", посочи той.

Затова БСП иска чисто нов анализ на състоянието на въоръжените сили, който към момента според тях не отговаря на актуалните реалии, осигуряване на социални пакети за военнослужещите, модернизация армията, но същевременно поддръжка на наличната военна техника, която да се осъществява от родните военни заводи. Изграждане на национална гвардия - това също е сред исканията на социалистите, за чиято цел да се ползва наличният военен резерв. За преодоляване на недокомплекта във войската БСП настояват и за направата на нова и ефективна система за привличане и подбор на военнослужещи, усвояване на неизползваните военни имоти, модернизиране на образователната система в сферата на отбраната и др. Зелената политика не подминава и левицата, която подаде ръка в тази сфера на ПП - искат войската да работи енергийно ефективно спрямо модерните еко цели на Брюксел.

"Членството на България в НАТО и Европейският съюз е в центъра на отбранителната ни политика. Досега сме били активен и предвидим член на съюза", добави полк. Иванов, който посочи и още едно от исканията на БСП - участието на България в мисиите на Алианса и съвместно използване на отбранителна техника.

Има такъв народ

От ИТН пък направили анализ на програмите в сфера "Отбрана" и открили, че приоритетите на всички преговарящи партии съвпадат, каза Теодора Генчовска, бивш служител на МО и администрацията на президента.

И тук има консенсус по темата модернизация на армията. "Трябва да признаем наред с това, че от 17 години в членството ни в НАТО не инвестирахме в основни оръжейни платформи, което доведе до това да стигнем до момент, в който наблюдаваме недостатъчни възможности на въоръжените сили и морал в населението", добави тя.

2% от държавния бюджет следва да се дава за армията, каквото е изискването на Северноатлантическия алианс, подчертават още от "Има такъв народ".

От ключова важност е да се включи активно научният потенциал на страната ни в развитието на въоръжените сили, промяна на бюрократичните правила, да се засили сътрудничеството ни със западните ни партньори, изразяващо се в общо производство на техника, ползване от страна на България старо такова от страни от НАТО, сформиране на съвместни формирования.

"За нас НАТО е един уникален и неотменим форум за решаване на всички въпроси, касаещи националната и колективната сигурност. Трябва спешно да се включим в процесите на НАТО за техническо предимство", категорична бе Генчовска.

Демократична България

"Демократична България" пък не избягаха от веруюто си за електронизация, било то и в сферата на отбраната. Те настояват за сформирането на институционален съвет по сигурност, модернизиране на работата на администрация, съответстваща с модерните технологични реалности, създаването на позицията на секретар по сигурността и такъв на разузнаването, който да инспектира работата на подопечните му служби.

"За да може веднъж завинаги да бъде въведен ред при поставянето на информационни задачи на службите и за прекъсване на тези недобре отразяващи се на сигурността преки контакти между шефове на служби и премиер, което противоречи на правилото, че и премиерът, и председателят на Народното събрание, и президентът трябва да се информират на еднакви начала", каза Велизар Шаламанов от ДБ, който е бивш майор от пехотата и министър на отбраната в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Лустрация, поне в сферата на националната сигурност - това е друго основно искане на "градската десница", като според тях е неприемливо там да присъстват бивши служители на Държавна сигурност.

Гражданската защита също е във фокуса на ДБ, които предлагат създаване на Агенция по гражданска защита с времеви хоризонт то 2022 г., въвеждане на интегрирана система за управление на извънредни ситуации, както и обновяване на системата за спешни повиквания 112. Регионалното сътрудничество със съседите ни в региона също трябва да се базисна политика в бъдеще, казаха още представителите на партията.

"Почти с всичко може да се съгласим" - резюмира в края на дискусията Тодор Тагарев от "Продължаваме промяната".

"Има основни проблеми като недокомплекта и недовъоръжаването на армията, невъзможността да постигнем оперативна съвместимост с партньорите ни в НАТО. Каква обаче е фундаменталната причина - плановете за развитие на въоръжените сили са нереалистични. Направих си труда да се запозная със стратегията за развитие до 2023. Уникален документ - пълен с "трябва да се", "следва да се", "необходимо е да", добави иронично той. Конкретика и ясни политики - това е основната цел на партията на Петков и Василев в сферата на националната сигурност, допълни той.

От ПП са съгласни с кибермодернизацията на армията, но не под шапката на една централизирана структура, както предлагат от ДБ, като според тях следвало да се следва чуждия опит.

"Хората, които служат в тези структури, са едни и същи. Дали ще ги извадим и вкараме някъде, те си остават същите. Трябва да се концентрираме върху механизмите на координация на институциите", подчерта Тагарев.

Трябва до няколко години да бъде постигната боеспособност на ВВС - затова евентуалните бъдещи управляващи не се отказват от закупуването на Ф-16, макар и партиите да бяха лаконични, но въпреки това категорични по темата.

Иновации, иновации, иновации - така може да се обобщи политиката в сфера Отбрана и на четирите партии. Затова било от ключова важност страната ни да се включи в множеството проекти на НАТО, спонсориращи иновациите в сферата на сигурността и да приложим ефективно "ноу-хау"-то на Алианса.