Реалист е кандидатът за министър-председател на "Продължаваме промяната" Николай Денков що се касае до възможностите за сформиране на кабинет на малцинството с втория мандат с оглед на засега категоричната позиция на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които отказват срещи, на които да бъде обсъдена и допълнена програмната декларация на проектокабинета. По същество обаче, с изключение на "Възраждане", останалите две партии биха могли да подкрепят почти всички точки от въпросната декларация.

Това отговори на въпрос на News.bg Денков след края на разговорите между ПП и държавния глава. В 14 часа ще се проведе втора среща за обсъждане на приоритетите, поставени от ПП, като участие в нея са потвърдили единствено "Демократична България", БСП и "Български възход".

"Други две, както знаете, дойдоха, само за да кажат две изречения на срещата, която организирахме миналата година. Изпратили сме покани към тях, надявам се да дойдат. Винаги съм казвал, че подходът трябва да бъде реалистичен, аз съм реалист в това. Знам, че целите, които сме поставили, и дейностите, които сме включили за изпълнение на тези цели, са реалистични и обединяващи. Да, тук-таме има текстове, по които може да спори една или друга политическа сила, но като се изключи "Възраждане", която има съвсем други виждания как трябва да се развива България, очаквам, че ГЕРБ и ДПС почти без изключение може да подкрепят всяка една от тези цели и дейности", каза кандидат-премиерът.

Денков отново преповтори и въпросните 4 основни приоритета в програмната декларация - влизането в Шенген и еврозоната, както и пакети за подпомагане на бизеса, както и за преодоляването на социалните неравенства. "Във всяка една от тези конкретни цели и области има конкретни такива, които са реалистични за 2023 година, но самите цели са дългосрочни и могат да бъдат надграждани. Ако се сформира правителство, тази програма може да бъде развивана в следващ период."

Необичайно дълго - над час и половина, продължи срещата между ПП и президента. Дали е имало непрежение на нея с оглед на недобрите в последно време отношения между Радев и лидерите на партията остана неизвестно.

Денков взе мандата, за да направи всичко необходимо

Денков взе мандата, за да направи всичко необходимо

Задачата е изключително трудна, много хора дори казват, че е невъзможна

"Разговорът беше изключително съдържателен. Мисля, че основата беше поставена с този проект на решение, който обявихме (програмната декларация с приоритетети) и който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели и начин за постигането им", резюмира разговора Николай Денков.

Все едно дали има шанс за кабинет, ПП смятат да демонстрират, че правят максималното

Все едно дали има шанс за кабинет, ПП смятат да демонстрират, че правят максималното

Кирил Петков призовава другите партии да хванат с приемането на законопроектите