Министрите от служебния кабинет "Герджиков" одобриха промени в състава на Надзорния съвет на НОИ, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Промяната се налага във връзка с промените в състава на кабинета. От Надзорния съвет са освободени Зорница Русинова, Адам Персенски и Филип Кирев. За нови членове правителството определи министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министъра на здравеопазването Галин Каменов и главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров.

По закон в Надзорния съвет на НОИ влиза по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и равен на тях брой членове, определени от правителството, един от които задължително е заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

На същото правителствено заседание д-р Атанас Кундурджиев бе назначен за председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е определен за председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той ще замени досегашният представител на ведомството в състава на Комисията д-р Бойко Пенков.

В Комисията по прозрачност се обжалват решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, създаващи регулация по отношение на ценообразуването на лекарствените продукти и преценката относно съответствието им с критериите за включване и изключване от Позитивния лекарствен списък.

Вицепремиерът Деница Златева ще упражнява правата на държавата в НДК. Тя отговаря за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Деница Златева ще упражнява правата на държавата в капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД. Досега принципал на държавното дружество беше вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика.

Приетото от правителството разпореждане е свързано със структурните промени в кабинета. Възлагането на тези функции на вицепремиера Златева е свързано с отговорностите й по координация на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС и с организирането на различни прояви в НДК, съпътстващи Председателството.