В сградата на Министерски съвет главният прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещнаха с Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете, Димитрис Аврамуполус, еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство и с Мария Габриел, еврокомисар по цифровизацията.

На срещата присъстваше и представителят на Европейската комисия за България Огнян Златев.

В хода на разговорите беше обсъдена подготовката на България за предстоящото председателство на ЕС, създаването на Европейската прокуратура и препоръките в Доклада за Механизма за сътрудничество и оценка.

По-късно през деня министърът на външните работи Екатерина Захариева разговаря с европейския комисар Вера Йоурова. Двете обсъдиха правосъдната реформа, напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Йоурова оцени положително поставянето на въпроса за европейската перспектива пред държавите от Западните Балкани от страна на предстоящото Българско председателство.

"Нашето мнение е, че трябва да им подадем ръка, така че усилията ни да стигнат до обикновените хора - и в областта на инвестициите, но и на политическия напредък. Иначе ще загубим Западните Балкани за европейското семейство", предупреди министър Захариева. Тя допълни, че шестте кандидатки от региона за членство в ЕС трябва да бъдат разглеждани според индивидуалните си заслуги, а не в пакет. "Обратното демотивира напредналите и няма полза за изоставащите", подчерта тя.

"В Съвета предстои политически дебат по Западните Балкани и затова специфичните познания, които България притежава по въпроса, са изключително важни за нас. Имате уверенията ми, че ще предам вашето послание в Брюксел", обобщи комисар Йоурова.