Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на президента да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес.

Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация, се казва в позиция на Министерски съвет, разпространена след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност днес.

Правителството уверява още, че е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината, като се припомня и че вече законопроектът за борба с корупцията е внесен за разглеждане в Народното събрание.

От правителствената пресслужба и поименно обясняват отсъствието на членове на съвета, заради което и заседанието беше предсрочно прекратено. Припомняме, лидерът на БСП Корнелия Нинова директно обвини управляващите, че са провалили кворума. Такъв аргумент, макар и не толкова директно обвинение, изрече и президента Румен Радев в изявлението си след КСНС.

Ето и обяснението на правителството за намаления състав:

Отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов, от заседанието на КСНС е обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ - Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г., предизвикателства пред сигурността и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС.