Проектът за АЕЦ "Белене" е жизнено необходим за цяла Северна България.

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Според нея проектът е от голямо значение, защото при изпълнението му "ще се усети просперитет, който ще донесе в крайна сметна един по-висок стандарт на гражданите в областта".

По думите й до края на мандата на това правителство АЕЦ "Белене" ще започне да се строи по правилния начин, тъй като досега са липсвали правила по изграждането на втората атомна централа.

Цецка Цачева направи посещение в машиностроителния завод "Вапцаров холдинг" АД в Плевен, който е част от днешната й обиколка на промишлените предприятия в града.

Цачева допълни, че с посещенията от руска страна през миналата седмица правителството достатъчно е напреднало в изчистване на отношенията до момента.
По думите й нещата вървят на добре и до края на мандата АЕЦ "Белене" ще започне да се строи.

От своя страна министър Трайчо Трайков коментира също днес, че в бюджета не са предвидени пари за АЕЦ "Белене". Ние не сме предвидили по-голямо държавно участие в нея", посочи Трайков.

По думите му поради тази причина се подготвя конкурс за стратегически инвеститор. "Това обаче не значи, че проектът не се развива добре", коментира енергийният министър.

Според него до септември месец ще има консултант за "Белене". Той ще трябва да изясни за какво и по какъв начин са похарчени парите, изразходвани до момента за проекта.