Нови инициативи за мобилизация на световното обществено мнение по случая с българските медици в Либия предлага Мишел Тоб.

Той каза, че досегашните инициативи не са достатъчни, за да се окаже натиск върху европейските политици и още по-малко върху либийските власти, предаде БНР.

Според него новите акции трябва да демонстрират единство на позициите, да се изложат гледните точки на всички партньори - правозащитните организации, адвокати, научни експерти и политици.

Правозащитникът от организацията "Заедно срещу смъртното наказание" предлага нова петиция с общ текст, базиран на досегашните документи, който да бъде разпространен чрез публикации и интернет сайтове.

Той предлага и да се организира в края на април в Брюксел или в Страсбург голяма обща пресконференция, на която да бъдат отправени две послания.

От една страна адвокатите и учените да обяснят пред света невинността на медиците, а от друга - световноизвестни личности и председателите на всички представени организации да носят лентата "Не сте сами" и да отправят призив до всички по света също да я носят.

Искаме да пробием на европейско ниво, в арабския свят и в други страни, поясни Мишел Тоб, като подчертава, че българите са основните носители на гнева и енергията, които трябва да се вложат в международната кампания и те трябва да бъдат сред основните участници.