Пред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският министър-председател Николай Денков обеща страната ни да изпълни ангажименти си като членка на Алианса и в бюджета за следващата година да бъдат заложени 2% от БВП за отбрана и сигурност. Тази година този процент ще бъде малко под 2, а през 2025 г. ангажиментът ни дори и ще надхвърли минималната граница.

Николай Денков и Йонс Столтенберг дадоха съвместно изявление след първата си среща.

"Изправени сме пред най-трудния период от десетилетия насам. Вие играете важна роля за нашите усилия спрямо войната в Украйна - активното участие в региона на Черноморието, а също и в Западните балкани българските войски играят ключова роля в Косово. Всичките приноси на България се оценяват", заяви шефът на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференцията.

Йоханис иска постоянно присъствие на американски войски в Румъния

Йоханис иска постоянно присъствие на американски войски в Румъния

Йоханис напомня за близостта на украинския конфликт и рисковете от присъствието на "Червената армия" в района

Шефът на НАТО оцени ролята на страната в колективната реакция на руската война и агресия срещу Украйна. Той оценява ролята на България за гарантиране на сигурността на Черноморския регион. Столтенберг отдаде дължимото и за ролята на страната ни в Западните Балкани и по-специално Косово.

"Ние продължаваме да ви подкрепяме и по земя, и по море, и по въздух", добави той. Споразумели сме се за нов вид ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана, за да може да се защитаваме при нужда", подчерта Столтенберг, но без да дава подробности за въпросната противоракетна отбрана.

Столтенберг подчерта, че вече са удвоени натовските групи в Източна Европа именно заради войната на Русия срещу Украйна, като посочи и че тя е започнала още през 2014 г. Шефът на НАТО увери, че страните от Алианса искат да бъдат добре подготвени, а самият блок ще продължи да отстоява ситуацията и да оказва подкрепа на Украйна. НАТО продължава да подкрепя Украйна, тя има право да се отбранява и защитава. Тя има право да влезе в НАТО.

Европейски лидери искат НАТО да увеличи подкрепата си за Украйна и да я подкрепят за член

Европейски лидери искат НАТО да увеличи подкрепата си за Украйна и да я подкрепят за член

НАТО разшири присъствието си от Балтийско море до Черно море, след като Русия нахлу в Украйна