Чуждестранните граждани, завършили висшето си образование в България, да придобиват българско гражданство по облекчена процедура. Това предложи министърът, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров.

От министерски съвет посочват, че мотивът за това е, че „те са преминали естествения процес на натурализация за периода на следването си и е време държавата да използва потенциала им".

Предлаганите промени предвиждат освен висшистите, само въз основа на формално искане до министъра на правосъдието възстановяване на гражданството, да получат и българските граждани от териториите, отнети на България с Парижкия мирен договор от 1947 г.

От МС, отбелязват, че екипът на министър Димитров работи и по законопроект на българските общности и българите, живеещи извън страната ни.

Божидар Димитров е подготвил предложение за промени в Закона за българското гражданство. Те вече се съгласуватс министерствата, с неправителствени и патриотични организации и предстои да бъдат разгледани до месец на заседание на правителството.

България трябва да постави пред институциите на НАТО и ЕС искане за замразяване разговорите за интегриране на БЮРМ до извършването на необратими и устойчиви демократични реформи
                                ВМРО

Той ги представи и пред ръководството на ВМРО, с което проведе среща за водената от кабинета политика по отношение закрилата на българите и българската култура в чужбина.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов приветства решението на премиера Бойко Борисов да определи министър, който персонално да отговаря за българите в чужбина, както и адекватната, по думите му, реакция на правителството в няколко случая, при които е защитило наши сънародници.

По време на срещата представителите на ВМРО - БНД връчиха на министър Димитров Меморандум за отношението на Република България към Република Македония с оглед бъдещото й членство в Европейския съюз.

В него от организацията категорично заявяват, че поради факта, че Македония не зачита елементарните човешки права и правото на свободна проява на своите граждани, които имат българско национално самосъзнание, е необходимо да бъде преосмислена политиката спрямо нея.

Според организацията България трябва да постави пред институциите на НАТО и ЕС искане за замразяване разговорите за интегриране на БЮРМ до извършването на необратими и устойчиви демократични реформи.

От ВМРО посочват, че на Скопие трябва да се поставят няколко условия с оглед амбицията на страната да стане пълноправен член на Европейския съюз.

На първо място от там изтъкват необходимостта от спазване на правата на българското население в Македония. Съхранение на българското културно-историческо наследство на територията на страната, е второто условие, което се посочва в меморандума,

Деидеологизация на учебниците като недвусмислено се изчистят фалшификациите за националния характер на историческите личности на българското мнозинството от населението на областта Македония до 1944 г, е друга точка в него.

От ВМРО настояват и за реформиране и демократизация на съществуващите и до днес репресивни специални служби, наследство от бивша тоталитарна Югославия, които да бъдат поставени под мониторинг и да докажат, че не извършват враждебна противобългарска дейност.

Организацията се обявява и за сформиране на Европейска комисия от публични политически и обществени лица, която да наблюдава и годишно да оповестява развитието на процесите на демократизация на Македония.