Журналистката Екатерина Бончева да бъде избрана за заместник-председател на Комисията по досиетата, настояват три граждански организации.

Номинацията за поста е предложена от „Коалиция за честно управление", Център АСЕТ и Движение "Граждани срещу Държавна сигурност".

Според инициаторите на номинацията, Бончева, която е предложена за член на комисията от Българския народен съюз, се ползва с обществено доверие и не е била свързана със структурите на тоталитарния комунистически режим.

С дългогодишната си публична работа като журналист е показала последователност на демократичните си убеждения и позиции.

Гражданските организации апелират към партиите, представени в Народното събрание, да изберат Комисия по досиетата,  включваща представители на всички парламентарно представени партии и коалиции, включително и предложени от опозиционните партии и независимите депутати.

Гражданските организации се надяват, че БСП няма да злоупотреби с водещата си роля в управляващата коалиция при съставянето на Комисията по досиетата и ще демонстрира пред Европа ясна воля за скъсване с миналото.