Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави българите с Възкресение Христово в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

"Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда", каза Урсула дер Лайен. Тя изтъкна, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция.

Възможностите за излизане от кризата с пандемията от COVID-19 на ЕС бяха обсъдени по време на разговора Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен.

"В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните", заяви министър-председателят Борисов.

Борисов уведоми председателя на ЕК за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. Той изтъкна конкретните стъпки на правителството, банковия сектор и надзорът в страната ни реализират съвместно.