Въоръжени военни ще патрулират по границата ни. Това е целта на нормативни промени, които подготвят в кабинета "Борисов-2". Идеята ще се прилага само по време на кризи, в които трябва допълнително подкрепление за подсигуряване на границите ни. 

"Актуализираме плановете за спешни мерки, допълваме ги. Ще се опитаме да дадем възможност на армията, ако се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границата", обясни вицепремиерът по коалиционна политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета по развитие, който тя председателства. 

Припомняме, че Съветът е формат, който събира на една маса министрите от кабинета и представители от ръководството на четирите партии, които подкрепят властта. 

"Ще предложим промени в Закона за отбраната и въоръжените сили - военните да могат да оказват съдействие при охраната на границата в съвместни екипи с граничари", разясни Бъчварова. По думите й така армията ще може да осигурява присъствие и техника.  

"Ще имаме по-голяма сигурност при извънредна кризисна ситуация, в която ресурсът на МВР не е достатъчен. Войниците няма да имат полицейски правомощия - няма да могат да задържат хора", разясни още министърът. Те ще имат право на носене и употреба на оръжие при много строги правила за употреба. 

Съдебна реформа трябва да продължи - около това са се консолидирали участниците на днешния Съвет по развитие. Правосъдният министър Екатерина Захариева е представила своя проект за съдебна реформа и всички се обединили, че по различията си ще се уточняват преди внасяне на съответните законопроекти. "Към момента нямаме никакви различия, ще се стремим към обединени позиции", гарантира Бъчварова. 

Стана ясно и че е била обсъждана темата за изграждане на втори лифт на Банско. Реформаторите отложили точката заради нужда да съгласуват положителната си позиция с политическите си партньори. Решението на МОСВ за лифта е отлагано заради възражения без мотивация, смята Бъчварова.

"Ще има дискусии с бизнеса и гражданите, но вече изпускаме сроковете за лифта, не можем да мълчим по темата", отсече вицепремиерът по коалиционната политика. 

Кадрови теми не са били обсъждани, стана ясно от думите й.  Съветът ще се събира по-често, за да се изчистят всички въпроси, които се натрупали за дискутиране. Реформата в МВР е останала за следващото такова заседание, което вероятно ще бъде през идната седмица. Тя ще се обсъжда още, но няма повод повече да се говори със синдикатите заради намалените обезщетения - те ще засягат онези, които тепърва ще постъпват в системата, а те не са представени в синдикатите, гласи мнението на МВР шефката.