"Най-важното е, че с новия ресор, който има България в Европейската комисия и новите приоритети на Европейския съюз, но и с това, което открихме вчера като модерен център за новите автомобили, показва, че академията като най-високо ниво с финансирането през последните години не само задържа повече хора, но много хора се връщат от чужбина да работят на новите високо платени и квалифицирани места".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в Министерския съвет.

Продължаваме да разчитаме много, защото като население не сме голяма държава, но точно в тези сфери на новите технологии и иновации българинът има много развито мислене, каза още министър-председателя, който се похвали с изграждането на къщичката за суперкомпютъра в София Тех Парк.

Премиерът припомни, че преди няколко седмици правителството е отпуснало 5 млн. лева допълнително за 150-тата годишнина на БАН. Борисов се похвали и че преди няколко дни във Варна е била открита една от най-големите финансови групи - KBC Group.

Борисов отсече: Българи се връщат от чужбина, защото има такава държава

Борисов отсече: Българи се връщат от чужбина, защото има такава държава

По думите му страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори

От своя страна председателят на БАН академик Юлиан Ревалски коментира, че се надява по един ясен начин да се покаже голямата роля на Българската академия на науките (БАН) в цялата нова история на България от Възраждането, през строителството на новата ни държавност, първите успехи в световен мащаб и развитието на академията като научен център след Втората световна война.

Според него БАН има немалък принос в зараждането на различни индустриални сектори като електрониката, фармацевтиката, химическата промишленост, биотехнологиите, оптиката и в по-новата история.

След демократичните промени БАН достойно заема своето място като най-голямата науча институция, похвали се академик Ревалски. По думите му БАН произвежда повече от половината научна продукция на страната. Освен това БАН допринася с ниво си на експертност за решаването на редица важни задачи. Активизира се и сътрудничеството на Академията с институциите, но най-много с Министерския съвет, подчерта академик Ревалски.

Той се надява, че БАН ще бъде важен фактор за развитието на страната през следващите години.

35% от българите се интересуват от наука, но БАН е с най-голямо доверие

35% от българите се интересуват от наука, но БАН е с най-голямо доверие

Академията изпреварва по доверие Съда, Парламента и Полицията