Спешна проверка разпореди премиерът Бойко Борисов за продажбата на т.нар. "Царски конюшни", съобщиха от Министерския съвет. Проверката трябва да направи Главният инспекторат (към Министерския съвет - б.р.). Те ще ревизират Областната администрация – София-град за сделката с имот – държавна собственост (т. нар. царски конюшни).

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град.

Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС.

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

От Министерския съвет уточняват, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не бил информиран за продажбата.

Припомняме, в четвъртък в парламента, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че управлението на ГЕРБ и РБ е "Сдружение за кражби и продажби".

Тя разкри, че са продадени 7 декара земя в идеалния център на столицата или както се изрази Нинова имотът е продаден на цената на едни маратонки.

Областният управител на София Веселин Пенев продал имота за 50 евро на квадратен метър. Жельо Бойчев е подал сигнал до вътрешния министър Румяна Бъчварова. Сигналът ще бъде внесен и до главния прокурор Сотир Цацаров, който да провери работата на областната управа.

Малко по-късно областният управител на София Веселин Пенев обясни, че сделката била законна.