Премиерът Бойко Борисов коментира инцидента в "Пирогов", при който след взрив загинаха двама души, преди началото на правителственото заседание.

"Кирил Ананиев и Младен Маринов ми докладваха за случая. Разследването тече, дано не се окаже, че са пушили в стаята", каза Борисов.

Пред министрите информация за инцидента даде здравният министър Кирил Ананиев: "Неприятен инцидент, моите съболезнования и едно голямо човешко професионално благодаря на дежурния екип на Пирогов, пожарната, МВР и служителите, които проявиха бърза реакция".

Двама загинали след взрив и пожар в "Пирогов"

Двама загинали след взрив и пожар в "Пирогов"

От взрива има и срутена стена в отделението

Той обясни, че пожарът възниква в една от стаите, в която единият пациент е бил със сериозна кислородна недостатъчност и е бил лекуван с по-голям обем кислород, а другият човек е бил доведен вечерта в болницата.

"Не само двамата мъже, които са починали, са били под заплаха - а и още 80 души и ако не е била адекватната реакция, можеше да бъде много по-голяма белята", каза здравният министър.

Борисов го допълни, че другите евакуирани са леко обгазени, но "можело да стане голяма трагедия".

Ананиев коментира и как работи в момента Пирогов - създадена е пълна организация, не се връщат пациенти, има малко проблеми в шоковата зала, които се преодоляват. Още днес хората ще бъдат в стаите, ритъмът на работа е нормален.

"Пирогов" открива гореща линия за близки на пациенти заради пожара

"Пирогов" открива гореща линия за близки на пациенти заради пожара

Двамата загинали са тежко болни пациенти на 55 и 68 години