Премиерът Сергей Станишев отпътува за Брюксел, където за пръв ще представлява България като пълноправен член на ЕС на заседанието на Съвета на Съюза на 8 и 9 март.

Сред основните теми, които ще обсъждат държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС ще бъдат политиката за енергийна независимост, политиката по защитата на климата и изпълнението на Стратегията на ЕС за икономическо и социално обновление на Европа.

Преди първата работна сесия на Съвета на 8 март министър-председателят ще вземе участие в Националния ден на българските иновации, който се провежда по идея на Майкрософт, след което ще присъства на работен обяд с правителствените ръководители и техните заместници, даван от ръководството на ПЕС.

След срещата е предвиден брифинг за представителите на медиите с участието на премиера Сергей Станишев, федералния канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер, вицепремиера и министър на финансите на Холандия Вотер Бос и председателя на ПЕС Пол Нируп Расмусен.

На 9 март премиерът Сергей Станишев ще се срещне с еврокомисаря по икономика и финанси Жоакин Алмуня и ще вземе участие във втората работна сесия на Съвета на ЕС.

В състава на водената от премиера Сергей Станишев делегация са включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на финансите Пламен Орешарски, постоянният представител на България в ЕС Станислав Даскалов, началникът на кабинета на министър-председателя Филип Боков, началникът на Политическия кабинет на вицепремиера Райко Райчев, Зинаида Велева, директор на дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в МС, и.д. директорът на дирекция „Евроинтеграция" в МВнР Марио Милушев и др.

В отсъствието на премиера Сергей Станишев функциите на министър-председател ще изпълнява вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.