По повод политиките на правителството за превенция на корупцията по високите етажи на властта депутатът от БСП Антон Кутев поиска от премиера да каже как се контролират най-високите етажи и визира действията на вътрешния министър Цветан Цветанов и проверките за неговите имоти.

Кутев припомни как шефът на НАП е заявил, че няма проблеми с данъчните декларации на Цветанов преди да започне проверката за имотите му, а оттогава досега три месеца приходната агенция проверява и още няма резултат.

„Повече от три месеца в прокуратурата стои искане за проверка по същата тема, но продължава да не е приключила", изтъкна още Кутев. „Сигурно няма да приключи докато някой не реши да махне Цветан Цветанов", каза той.

Премиерът отговори от парламентарната трибуна, че между институциите е налице взаимен контрол и че няма начин Цветанов да влияе на други институции като НАП и митниците. Той се ангажира следващият петък да даде информация за проверката на НАП за имотите на Цветанов, а на предстоящата си среща с главния прокурор на 21 февруари да го попита докъде са стигнали с проверката.

Кутев се позова на вчерашно изявление на премиера: „Тия същите дето са взривили офиса на „Галерия", най-вероятно са взривили един ваш близък човек преди няколко години", и предположи, че става въпрос за Цветелина Бориславова през 1997 година.

„И ако се окаже, че Вие сте страна в тази работа?", попита той премиера и повдигна въпроси за парите, с които Цветелина Бориславова е станала собственик на Пампорово.

В същия тон Бойко Борисов, отговаряйки, попита: „Какво правеше Елена Йончева при пиратите и кой плати за това". Припомняме, става въпрос за документалния филм на Йончева за сомалийските пирати.

Премиерът подчерта, че предишните управляващи са имали 4 години пълен контрол над институциите, включително ДАНС и МВР, и ако е имало какво да разследват и да питат, е трябвало да го направят. „Искам следващия път този въпрос да ми зададете и да е в комисия, защото информацията е класифицирана", добави Борисов. На свой ред Кутев го репликира с думите, че ако е имал въпроси към предишното управление, е трябвало да ги зададе към него.

борисов и станишев

Кутев изтъкна от парламентарната трибуна още, че Борисов 4 години е бил главен секретар на МВР и Цветелина Бориславова е станала един от най-богатите хора в България. „Няма друг главен секретар, чиято съпруга, жена или жена, с която е живял, да е станала приказно богата за период, в който е бил главен секретар", подчерта червеният депутат.

Червеният депутат Драгомир Стойнев допълнително „разпали огъня", след като - излизайки да прочете декларация на БСП, се обърна към напускащия залата Борисов с думите - „Виждате, че когато се изисква мъжественост, министър-председателят го няма".

„Виждате кой говори за мъжественост, който беше - секретарка ли бяхте", репликира малко по-късно шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който на свой ред се качи на трибуната за декларация.

По-късно по време на парламентарния контрол премиерът Борисов се върна на тази тема и поясни, че е известно, че от години не живее с Цветелина Бориславова. „Мога да се извиня, че паднах така ниско и по същия начин отговорих на Станишев, за когото знам, че има личен живот, различен от този, по който се опитах да го уязвя", добави Борисов.

Той продължи: „Колко съм мъжествен, вас не ви интересува. Може и женствен да съм. Два пола са. Имаме да избираме между двата. Не са три, четири или пет. Оставете моята сексуална ориентация на мен самия."

Конкретният повод за тези думи на Борисов беше искането от опозицията шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев да се извини на депутата от БСП Драгомир Стойнев.

„Няма проблем Красимир Велчев да се извини, но в днешния ден тона го дадохте вие", каза Борисов на опозицията.