2016 г. ще е годината на презареждането. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на конференция на тема „Стратегическа инфраструктура и инвестиции”. Въпреки това тя очаква 2016 г. да не е лека. Това ще е годината на едно ново начало, подчерта строителният министър.

За сметка на това пък 2015 г. е била най-силната откъм строителство и инфраструктура в последните 25 години. Изградени и рехабилитирани над 300 км магистрали и отделно са ремонтирани над 2500 км пътища. За миналата година са положени 5 млн. тона асфалт.

Имаме какво да покажем, има с какво да се гордеем, отчете министър Павлова. Тя изтъкна, че в следващите месеци строителният сектор ще се преструктурира. Ключови приоритети за ведомството й през тази година остават стабилността и да не се забави постигнатото темпо.

Приоритети остават изграждането на магистрала „Хемус” и довършването на „Струма”. Отново Павлова припомни, че за „Хемус” няма предвидено европейско финансиране и страната трябва да разчита на държавния бюджет. Топ приоритет е магистрала „Хемус”, категорична бе министър Павлова. Спирането на поръчката за магистралата било само за преосмисляне на проекта. Тя очаква до юни да се обяви търг за първите 10 км от „Хемус”.

Приоритет остава и Северозападна България. По темата с винетките Лиляна Павлова коментира, че приходите от повишението ще се използват за програма за целенасочено финансиране на определени участъци. Специален фокус ще са пътищата в Северозападна България. Ремонтът нямало да става кръпка върху кръпка, а ще се търси трайно решение за качеството на третокласните пътища.

Освен това Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) планира реформа в събирането на таксите за ползване на пътища. Идеята е за смесена система за електронно събиране на пътни такси чрез електронни винетки за леки автомобили и такси на база изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

На свой ред транспортният министър Ивайло Московски обяви, че предстои нов закон за концесиите, тъй като на 15 април влизала в сила нова директива за концесиите. Законът, който се подготвя, ще позволи нови срокове за концесиите. Досега максималният концесионен срок е 35 години. Това условие вече ще отпадне. Срокът за концесиите се завишава до 99 години.

Законът ще е доста гъвкав, увери министър Московски.

Качеството на екологичната инфраструктура в България се променя в последните години, отчете и екоминистърът Ивелина Василева. И тя отчете успешна 2015 година. Изплатените средства по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) през миналата година са колкото за всички останали години преди това - 3,452 млрд. лева. Реализирахме ключови екологични инвестиции, похвали се Василева. 

Приоритети за 2016 г. остават устойчивостта, подкрепата на реформите и реализирането на ефективни инвестиции. 5,3 млрд. лева са заделени за сектор „Води” в новия програмен период. 1 млрд. лева ще отидат за общините за проекти в сектор „Отпадъци и води”. 6 регионални центъра за реагиране при бедствия и кризи ще бъдат изградени през 2016 година.