"Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна." Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на готвения днес протест на майките на деца с увреждания.

Припомняме, днес майките на деца с увреждания излизат на пореден протест. Недоволството ще бъде в 13 града в страната. Основната причина за новото недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ.

Петков пък е категоричен, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания, са запазени.

Манолова едвам сдържа гнева си срещу Бисер Петков

Манолова едвам сдържа гнева си срещу Бисер Петков

Реформата за хората с увреждания върната в изходна точка

Според социалния министър по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда - Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта.

"Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество", обясни социалният министър.

"Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект", коментира още Петков.

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Липса на воля за реформа... безброй празни думи...

Припомняме, вчера, 1 октомври, Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.