Актуализирането на информацията на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) се бави заради претоварване на мрежата. Това съобщи за БТА говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той обясни, че става въпрос за т.нар. ДОС атака, или забавяне на услугата на страницата на ЦИК.

На тези избори не е имало блокаж на сайта на ЦИК, няма и хакерски атаки, увери Андреев.

Той припомни, че на предходните избори е имало забавяне на отваряне на страницата на комисията, но сега всичко е в рамките на предварително зададените срокове.

43,83 на сто от гласоподавателите са гласували в столичния район "Младост" за кмет.

Запитан дали там се очаква забавяне на гласуването предвид тройния избор, Александър Андреев отговори, че това зависи от създадения ред от Районната и Общинската избирателни комисии.

Андреев е категоричен, че драстични нарушения на изборния процес няма. Всички регистрирани нередности били в рамките на нормалното. Те са свързани с организацията на изборния ден и упражняването на правото на глас. Основно с предоставянето на бюлетините, откъсването на отрязъците, гласуването, при което някои СИК са били разделени кабинките за гласуване за президент и национален референдум са били свързани постъпилите сигнали. ЦИК разпореди в тези случаи да се гласува на едно място.

За секциите с частични местни избори се отнася същото.

Сигнали са постъпили за големи опашки през СИК, както и за даване на бюлетина за референдум след излизането на кандидата от тъмната стаичка.

Александър Андреев уточни, че на места не са достигнали пликовете за бюлетината на референдума. Разпоредено е да се доставят нови.

Жалби за неинформираност от страна на гласоподавателите са постъпили в последните часове. Те не са успели да се намерят по постоянния си адрес, смятайки че ще могат да получат удостоверения за гласуване на друго място, което законът не позволява. Тези сигнали са над 180.