Бившият зам.-министър на отбраната през 2009 г. Валентин Радев от ГЕРБ, в интервю по БНТ коментира, че президентът и правителството трябва да носят отговорност за презаселването на мигранти у нас. Това е във връзка с новия проект на наредбата за интеграция на бежанците, който беше публикуван за обществено обсъждане в петък.

"Но всички българи трябва да знаят, ако в България един чужденец и едно семейство бъде презаселено, това се прави по наредбата на екипа на президента Радев. Те го направиха", съобщи Радев.

Той коментира, че са добавени две неща в документа, които не е ясно дали ще работят и дали това е подобрение на наредбата. ГЕРБ са обявили на своята пресконференция, че все пак приемат тази наредба и работят по нея.

Радев допълва, че Наредбата е изпълнение на споразумения по релокация на мигранти, но трябва да се знае, че е било предвидено тя да е доброволна, ако някой иска, тогава да дойде в България. Основните промени и разлики между двете наредби според него са, как точно се интегрират мигрантите в общините.

Той определя това като капан на служебното правителство - Борисов да заселва мигранти, а не те. Правителството прехвърля топката, защото ги е страх да релокират те и е нормално кметовете да се притесняват, коментира Радев.

Валентин Радев допълни, че ще представлява интерес за него да наблюдава начина на гласуване на БСП, когато се стигне до това и наредбата влезе в действащ Парламент за обсъждане.

Във връзка с продължаващите преговори с патриотите, Радев коментира, че преговорите се водят от "момчета, мъже" и се обсъждат повишаването на пенсиите и въпроси за мажоритарния вот. Конкретни имена за министри няма и не са обсъждани, премиерът е ясен, първо ще се обсъжда управленската програма.

На въпрос за повишаване на цените на газа, парното и горивата, Валентин Радев припомни, че цената на газа е била 70% по-ниска преди време, сега се качва с 30% и това трябва да се помни.