"Президентът иска да дърпа конците зад кулисите. Още когато беше съставено това правителство заявих, че е най-добре той да се оттегли от полето на изпълнителната власт, където беше чрез служебните правителства."

Това заяви в студиото на Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. В желанието си Радев да демонстрира сила често се занимава с неща, които не са му работа и прекалява, добави Атанасов, според когото в началото на това правителство държавният глава е смятал да се държи като патрон на правителството и да дава указания и не му е харесало, когато правителството се е разграничило.

Припомняме, че в последната седмица подобно мнение изказа и лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Иначе от Демократична България са убедени, че хората не искат да ходят на избори, затова трябва да бъдат положени усилия да се направи правителство в настоящия парламент. Атанасов е убеден, че това е възможно да се случи.

Той обаче не иска да коментира дали това е възможно само и единствено при оттеглянето на Кирил Петков от първия ред, тъй като това е вътрешнопартиен въпрос на друга партия - "Продължаваме промяната".

"Самият Кирил Петков няколко пъти каза, че е ако въпросът да се състави правителство дори без той да е премиер, той е готов на такава отстъпка", посочи обаче Атанасов. Смятам, че е правилно да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката. Нека от ПП кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става, има и други хора, които имат качества", смята Атасанов.

Въпрос да това да се чуе общественото мнение е решението за съвместно явяване на избори между ДБ и ПП. Атанасов съобщи, че още миналия път от ДБ са предложили на ПП да се явят заедно. "Това не беше прието с техните аргументи. Към настоящия момент трябва да се проучи общественото мнение. Аз знам, че по принцип концентрацията на сила, дава резултат. Трябва да преценим", посочи той.

Към момента обаче с "Продължаваме промяната" не са водени разговори за това.

По думите му е ГЕРБ и ДПС е най-добре да стоят в опозиция. "Знам каква е мечтата на Борисов. Той иска да бъде Ахмед Доган в Банкя - да стои и да командва от там по телефона", каза още той.

Според него за последните 6 месеца правителството е направило изключително полезни неща за България, имало е обаче много добре организирана пропагандна машина, командвана от ГЕРБ и подпомагана от ДПС, която постоянно се занимава с това да се неглижират успехите и вниманието да се фокусира върху провали. "Ако правим съпоставка с това, което Борисов направи за 12 години, той наистина трябва да се скрие", смята Атанасов.