Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика.Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали е изискал повече информация от ДАНС и СЕМ по повод ситуацията в БНР от миналата седмица. Коментарът си той направи, след като произнесе тържествено слово по случай откриването на новата учебна година в столичното 18 СУ "Уилям Гладстон".

Държавният глава отстоява позицията, че свободата на словото е условие на демокрацията. Това е фундаментална ценност, а очевидно в България е в криза. "Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява общественото мнение", подчерта президентът.

До три дни установяват причините за спирането на БНР

До три дни установяват причините за спирането на БНР

Проверката беше възложена на ДАНС, СЕМ и КРС

Радев смята, че трябва да се сложи край на това положение. Той е на мнение, че пред обществеността както директорът на БНР, така и разследващите трябва да обяснят какви са реалните мотиви зад всички тези събитията.

"Има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите в БНР, които проявиха солидарност, подкрепени от други медии, дадоха пример как се отстоява достойнство, свобода на словото и професионални стандарти", отбеляза държавният глава.

Президентът Румен Радев не конкретизира думите си кой е този, който управлява държавата по телефона, а подчерта, че има механизми, институции и отговорни органи, които назначават и уволняват при определени изисквания на закона. "Когато започне да се работи през глава тези институции се обезсмислят", отсече държавният глава.

По другата актуална тема - за процедурата по избор на нов главен прокурор - държавният глава посочи, че Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът. Румен Радев заяви, че е постигнал гражданска бдителност по процедурата и с организирането на предварителните консултации е повишил общественият интерес по темата.