ДАНС, СЕМ и КРС по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров влизат на проверка в Българско национално радио. Това съобщиха от пресцентъра на държавното радио.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Проверката е по повод на обявеното прекъсване на излъчването с обяснение за планирана техническа профилактика, но и след получаване на писмо от ДАНС, че така се създава опасност за застрашаване на националната сигурност. Проверката ще е под наблюдението на зам.-главния прокурор Иван Гешев. 

БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е поискал да бъдат оправени "безобразията" в БНР. Пред журналисти в Русе той посочи, че не е стъпвал в радиото 10 години и не познава директора му. Скандалът обаче според него се прави нарочно. Премиерът обясни и че е разговарял по телефона с журналиста Силвия Великова, която съобщи вчера, че е отстранена от съдебния ресор заради критичните си позиции.

От кого и с каква цел, Борисов не коментира, но посочи, че като председател на ГЕРБ може да поиска оставката на този директор през парламента, ако журналистката не бъде възстановена на работа. И това му е била идеята да направи и щял да го направи, ако Силвия Великова, с която се познавал професионално, не била върната на работа.

Пенсионират Ивайло Савов - шеф на програма "Хоризонт"

Пенсионират Ивайло Савов - шеф на програма "Хоризонт"

Временно на поста е Николай Кръстев

Припомняме, вчера бе пенсиониран директорът на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) Ивайло Савов, а постът му бе поет временно от Николай Кръстев, който, позовавайки се на длъжностна характеристика отстрани журналиста Силвия Великова от ресора й и стола на водещ в предаването в петък сутрин. Тази сутрин Николай Кръстев подаде оставка на свой ред, обяснявайки ситуацията с липсата на административен опит.

Преди това в официална позиция Управителният съвет на БНР утвърди първоначалната позиция на директора и аргумента му за отстраняването на Великова - че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване. Затова и се препоръчва механизъм за осигуряване на плурализъм и представяне на различни гледни точки. "Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми", пише в позицията.

УС на БНР се аргументира за направените промени в графика на водещите и с наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019 г. за изнесени в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице - нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от това съдържание е изготвено от Силвия Великова, която освен това се обвинява в нарушение на Кодекса на труда, участвайки в ефир по време на годишния си отпуск, и е призовала слушалите на вземат участие в протест.

"За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес", завърша позицията на УС на БНР.